Ziekenhuispersoneel dreigt met staking

Het personeel in de ziekenhuissector maakt zich op voor stakingsacties. Als de werkgevers op 2 mei niet zijn ingegaan op de eisen van de vakbonden, volgen vanaf 7 mei stakingen en werkonderbrekingen in het hele land....

De vakbonden voor ziekenhuispersoneel hebben gisteren een ultimatum gesteld aan de werkgeversorganisatie NVZ, dat op 2 mei om tien uur 's morgens afloopt.

De vijf bonden - Abvakabo, CFO, FHZ, Unie Zorg en Welzijn en Nu'91, ze noemen zich 'De vijf musketiers' - eisen dat er op 2 mei een aanvaardbare ziekenhuis-CAO op tafel ligt. Het werkgeversvoorstel om de werkweek te verlengen van 36 naar 38 uur dient daarom te worden geschrapt. De bonden houden daarnaast vast aan een loonsverhoging van 4 procent en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 2,4 procent.

De werkgevers zijn wel bereid om het personeel een dertiende maand te betalen, maar ze erkennen dat het geld daarvoor voor een deel door de werknemers zelf moet worden opgebracht. De werkgeversorganisatie NVZ stapte op 5 april juist uit het CAO-overleg omdat zij niet op die vakbondseisen wilde ingaan.

Een aantal aangekondigde acties moet nog nader worden uitgewerkt, maar de hoofdlijn staat inmiddels vast. Zo zullen de operatiekamers in de drie noordelijke provincies op 9 mei worden gesloten. Spoedgevallen worden wel geholpen. De keuken van het Medisch Centrum Leeuwarden zal 24 uur dicht zijn. Het is de verantwoordelijkheid van het Leeuwardense ziekenhuisbestuur om te zorgen dat de patiënten die dag te eten krijgen, aldus Abvakabo-bestuurder De Jong dinsdag.

Ook zondagsdiensten en het vervangen van onderwijs aan leerlingpersoneel door actiebijeenkomsten behoren tot het voorgenomen actie-repertoire. 'De tijd van ballonnen, petjes en verwendagen is voorbij', stelden de kaderleden van de vijf bonden gisteren in een landelijke actievergadering.

De Consumentenbond en de Nederlandse Patiënten/Consumenten Federatie hebben begrip voor de moeilijke positie van het ziekenhuispersoneel. Ze zijn dan ook niet van plan om naar de rechter te stappen teneinde de geplande stakingsacties te voorkomen. Maar dan moet de patiëntenzorg wel worden gegarandeerd.

De werkgevers nodigen de bonden uit voor een gesprek, maar dat zal pas ná 2 mei worden gevoerd, aldus een woordvoerster. De NVZ gaat er niet vanuit dat er veel meer personeel beschikbaar komt, terwijl toch de wachtlijsten korter moeten worden. 'We moeten het zien te redden met de mensen die nu beschikbaar zijn. Daarom vinden we een werkweek van 38 uur redelijk', stelt de NVZ.

Meer over