Cijfers bij het nieuws

Ziekenhuisbezetting op niveau half maart, Britse zorgen over Indiase variant en grote Europese verschillen in vaccinatie

De belangrijkste coronacijfers van donderdag: het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalt snel, spanning over de Britse ‘vrijheidsdag’ en grote vaccinatieverschillen in Midden- en Oost-Europa.

De covid-IC in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), januari dit jaar.  Beeld ANP
De covid-IC in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), januari dit jaar.Beeld ANP

Ziekenhuisbezetting op niveau half maart, nieuwe instroom neemt verder af

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalt snel. De ziekenhuisbezetting is donderdag afgenomen naar 1.899 patiënten. Dat zijn er ongeveer evenveel als half maart en 103 minder dan woensdag. Eind april lagen nog 2.706 covid-patiënten in het ziekenhuis.

Op de ic liggen 621 coronapatiënten, tegen vorige week 733. Het tempo waarmee het aantal patiënten nu daalt, aan het eind van de derde golf, ligt hoger dan dat van de stijging tot aan de piek. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het Outbreak Management Team hoopt dat er tijdens de zomer nog maximaal 200-250 patiënten op de ic liggen, zodat uitgestelde zorg voor andere aandoeningen kan worden ingehaald.

Het LCPS verwacht dat de ziekenhuisbezetting verder afneemt; de nieuwe instroom daalt nog steeds fors. De afgelopen week daalde het aantal ic- en ziekenhuisopnamen met 27 procent.

Britse ‘vrijheidsdag’ op losse schroeven

De Britten willen op 21 juni afscheid nemen van de anderhalvemetersamenleving, maar minister Matt Hancock van Volksgezondheid zegt dat een definitief besluit daarover op zijn vroegst een week daarvoor zal worden genomen. Het aantal nieuwe besmettingen daalt, maar er zijn zorgen over de Indiase variant van het virus. Maandag nog werden er 2.323 gevallen vastgesteld, woensdag was dat aantal gestegen naar 2.967, een toename van 28 procent. Het Verenigd Koninkrijk heeft de hoogste vaccinatiegraad van Europa: per 100 inwoners zijn 85 prikken toegediend.

Grote verschillen vaccinatietempo in Midden- en Oost-Europa

Er zijn in Europa grote verschillen in het vaccinatietempo. Vooral in Midden- en Oost-Europa loopt het aantal prikken uiteen. In deze regio is zowel een aantal koplopers als achterblijvers van het continent te vinden. In de EU blijft vooral Bulgarije achter, daar zijn 17 prikken per 100 inwoners toegediend. In Bosnië en Herzegovina, Noord-Macedonië en Kosovo zijn de officiële vaccinatiecijfers nog lager, hoewel veel Bosniërs zich in Servië laten inenten. Servië en Hongarije staan juist hoog in de Europese vaccinatieranglijst. Met respectievelijk 62 en 79 toegediende doses per 100 inwoners staan deze landen maar net achter het Verenigd Koninkrijk en Malta. In tegenstelling tot de meeste Europese landen hebben Servië en Hongarije ook Russische en Chinese vaccins ingekocht. Nederland zit met 45 prikken per 100 inwoners in de Europese middenmoot.

Meer over