Ziek raadslid beslist over monument

'Ik ben vóór behoud van het portiershuisje bij het Olympisch Stadion. Maar ik ben ziek, daarom was ik niet bij de vergadering woensdag....

Het met zijn gezondheid kwakkelende deelraadslid Hassan Ikhouane kan woensdag het portiershuisje bij het Olympisch Stadion in Amsterdam van de ondergang redden. De stemming over behoud van het huisje, een ontwerp van architect Jan Wils en gebouwd in 1928, staakte vorige week bij de stand 14-14. Ikhouane was afwezig. Hij verschijnt al maanden niet meer op het stadsdeelkantoor.

'Ik ben ziek', vertelt hij. 'Maar ik ben beter aan het worden. Wat ik mankeer, houd ik liever voor mezelf. Het huisje moet blijven en ik ga nog even goed kijken naar alle belangen. Want ik probeer volgende week zeker bij de stemming aanwezig te zijn.'

Daarmee zou hij het huisje alsnog redden. De rechter heeft besloten dat het stadsdeelbestuur het huisje mag afbreken als de raad daarmee instemt. Eerder deed de raad dat al, maar plots veranderde een aantal PvdA'ers vorige week van standpunt.

Ikhouane wil wel kwijt dat hij problemen heeft met zijn partij, de Partij van de Arbeid. 'Ik mocht niet in mijn stemgedrag afwijken. De fractie eiste gehoorzaamheid. Ik ben nu lid van GroenLinks.'

Sinds de zomermaanden laat hij zich niet meer zien. Vanwege zijn ziekte, zegt hij.

Die valt, naar nu blijkt, samen met het royement van de PvdA. Hij is uit de partij gezet, omdat hij zijn lidmaatschapsgeld niet betaalde.

Al eerder voldeed hij niet aan zijn financiële verplichtingen. Er werd een afbetalingsregeling getroffen waaraan Ikhouane tijdenlang voldeed, tot de zomer. Toen was voor de PvdA de maat vol.

Fractievoorzitter Annemarie Brinkman: 'Ik kreeg in oktober een email van Hassan Ikhouane dat hij problemen had. Meer wilde hij er niet over kwijt. Hij weigerde zijn raadszetel opgeven.

'Ik belde het partijkantoor en hoorde dat hij geen lid meer was. Was door computerproblemen het vergeten door te geven. Ik heb nog geprobeerd met hem in contact te komen, maar dat is niet gelukt.'

Senang voelde Ikhouane zich toch al niet in de raad. Hij was nog maar net aangetreden in 1998 of er kwamen beschuldigingen dat hij niet in het stadsdeel zou wonen. Na veel gekrakeel bleken die beschuldigingen onjuist. Het deelraadslid woont keurig in De Pijp, onderdeel van het stadsdeel Oud-Zuid.

Keert hij volgende terug, dan kan Ikhouane het huisje redden. 'Dat is een reëel risico', zegt Brinkman die voor sloop stemde.

Het huisje zelf is niet van grote architectonische waarde. De voorvechters in de stichting Olpympia Sirene (SOS) wijzen erop dat het samen met een parkeergarage en het stadion een 'ensemble' vormt van creaties van Wils. Daarom moet het huisje naar een plek dichtbij de huidige worden verplaatst.De gemeente wil er huizen bouwen.

De stadsdeelraad heeft het bod gedaan om het huisje te slopen, maar de beeldbepalende onderdelen te bewaren. Zo kan het later weer worden opgetrokken. Maar de stichting wil dat het wordt verplaatst.

Veel (PvdA-)prominenten hebben zich voor verplaatsting van het huisje uitgesproken. Ed. van Thijn, Hedy d'Ancona en Felix Rottenberg hebben zich publiekelijk uitgelaten voor verplaatsing. Dat tot ergernis van lokale PvdA-prominenten die vinden dat hun partijgenoten zich beter voor grotestadsproblemen kunnen inzetten.

Meer over