Zie ginds komt de Stroopwafelpiet

Regenboogpieten vanaf dinsdag in het Sinterklaas-journaal? Daarmee lijkt het 5 december-instituut bij uitstek de discussie over Zwarte Piet te tackelen. Maar bij de landelijke Sinterklaas-intocht in Gouda op 15 november maken ook 'kaas- en stroopwafelpieten' hun opwachting. Goudgeel geschminkt. De Volkskrant gaf drie scenarioschrijvers en een storyboardtekenaar carte blanche om deze kleurrijke opmars alvast te verklaren.

Suzanne Geuze en Janita Naaijer
Stroopwafelpiet en Kaaspiet. Beeld Emanuel Wiemans
Stroopwafelpiet en Kaaspiet.Beeld Emanuel Wiemans

Scenario 1: Zwarte Piet en de stinkende strijd van de Kaaskoppen

'De plot van Zwarte Piet en de stinkende strijd van de Kaaskoppen lijkt te gaan over een burgeroorlog tussen twee groepen. Aan de ene kant staan de Kaaskoppen: een massa woedende Echte Hollanders die met HEMA-worsten de etalages ingooien van supermarktketens die openlijk durven te twijfelen aan hun oer-Hollandse sinterklaastraditie.

Aan de andere kant staat de veel kleinere, doch redelijk militante groep van boze Surinamers en hoogopgeleide sympathisanten. Zij proberen onder leiding van Volkert van der G. de volkswoede van de Echte Hollanders met geweld de kop in te drukken. Dit onder het mom van: beter een echte neger in de gevangenis dan honderd slecht geschminkte imitaties in een sinterklaasoptocht.

In werkelijkheid is Zwarte Piet en de stinkende strijd van de Kaaskoppen natuurlijk een romantische komedie. Want dat verkoopt beter. Alie A. (de dochter van de aanvoerder van de Kaaskoppen) en Ali B. (de zoon van de illegale werkster van Volkert van der G.) worden verliefd op elkaar. Ze doen er alles aan om de strijdende partijen een compromis te laten sluiten.

Om tegemoet te komen aan de diepgewortelde angst van de Kaaskoppen dat zij hun Hollandse identiteit moeten opofferen voor politieke correctheid, kiezen Alie A. en Ali B. voor twee typische Hollandse symbolen. Ze verschijnen als stroopwafel - en kaaspiet bij de landelijke sinterklaasintocht.

Tijdens een beetje geforceerde plotwending, dat nu eenmaal bij het genre van romantische komedies hoort, moeten de aanvoerders van beide partijen zó om de verschijning van de jonge geliefden lachen dat de rest van Nederland elkaar opgelucht in de armen valt. Zo eindigt alle onzin.

De intocht, die dreigde uit te lopen op een gewelddadige confrontatie, verandert door de inmenging van Alie A. en Ali B. nog nèt op tijd in een liefdevol en nationaal volksfeest. In het laatste shot zien we hoe de geliefden elkaar het ja-woord geven, in het bijzijn van Máxima en Willem-Alexander die verkleed zijn als Leerdammerkaas en boterkoekje.'

null Beeld Emanuel Wiemans
Beeld Emanuel Wiemans
null Beeld Emanuel Wiemans
Beeld Emanuel Wiemans
null Beeld Emanuel Wiemans
Beeld Emanuel Wiemans

Over de auteur

Marjolein Beumer (1966) is actrice en scenarioschrijfster. Ze schreef onder meer de scenario's van de Nederlandse dramafilm De Storm en de romantische komedie Soof.

Scenario 2: Pukkel Piet

Pukkel Piet ging naar de dokter
met, zijn naam verklapt het al,
een probleem van grote orde.
Hij had pukkels. Overal!

Op zijn voorhoofd, op zijn wangen,
op zijn neus en op zijn kin.
En toen die ook nog gingen jeuken,
zag Pukkel Piet het donker in.

De dokter gaf hem eerst een zalfje
daarna een pil, en toen een spuit.
Maar het werd alleen maar erger,
Pukkel zag er niet meer uit!

De dokter kon hem niet genezen
'Helaas', sprak hij, 'ik dacht het al...
had ik maar eerder doorverwezen
U bent een heel apart geval.'

In een ziekenhuis vol witte jassen
kwam Pukkel op een grote zaal
met, o mirakel, nog meer Pieten:
onder de pukkels! Allemaal!

'Zijn er dan nog meer Pukkel Pieten?',
riep Piet. 'Ik weet niet wat ik zie!'
'Duh', zei het jongste Pukkel Pietje
'Het heet hier Dermatologie.'

'Hier weten ze van huidproblemen.
Het is gewoon een allergie,
voor zwarte schmink, roet uit de schoorsteen,
wij volgen kleurentherapie.'

'O nee!', riep Pukkel Piet wanhopig.
'Ik wil een pukkelloos bestaan...
maar wat blijft er van mij over
zonder mijn Zwarte Pietenbaan?'

'Joh', zei het pukkeligste Pietje.
'We zien wel hoe het verder gaat.
Ik kies gewoon een ander kleurtje,
een die me ook goed staat.'

En dat vond onze Pukkel Piet
een heel erg goed idee.
Voor elke dag een nieuwe kleur,
mooi met de mode mee.

Dan rood, dan groen, dan eens geruit
of geel, de kleur van kaas.
Sint vond het allemaal wel best,
want Piet was eigen baas.

Dus zie je ooit een Pietje lopen
en lijkt zijn kleur wat maf,
weet dat-ie zelf heel blij is:
hij is van zijn pukkels af.

null Beeld Emanuel Wiemans
Beeld Emanuel Wiemans
null Beeld Emanuel Wiemans
Beeld Emanuel Wiemans
null Beeld Emanuel Wiemans
Beeld Emanuel Wiemans

Over de auteur

Frank Houtappels (1968) schrijft toneelstukken en scenario's voor films en tv-series. Hij is onder meer bekend van All Stars, Het Klokhuis, Het Schaep met de vijf pooten en Ja zuster, nee zuster.

Scenario 3: Wie zoet is krijgt lekkers...

Als de 7-jarige Abel 's ochtends een zakje Goji-bessen in zijn schoen vindt - én in die van zijn zusje - weet hij dat er iets goed mis is. Het bijgevoegde briefje verontrust hem eigenlijk nog het meest:

Lieve Abel,

Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Probeer suiker en eigenlijk ook brood (want daar krijg je een broodbuikje van) te vermijden.

Gezonde groet,

De Quinoapiet

Abel snapt er niets van. En hij is niet de enige. Op school blijken meer kinderen ongelukkig te zijn met de inhoud van hun schoen. Geen pepernoten of marsepein dit jaar, maar chiazaad en gemberknolletjes.

Als Abel die avond gestommel hoort, snelt hij naar beneden in de hoop de Quinoapiet op heterdaad te betrappen. Geen spoor meer te bekennen natuurlijk, maar wél een pakje stroopwafels in zijn schoen. Net als hij weer wil gaan slapen, wordt zijn aandacht getrokken door een zacht, snikkend geluid. Achter de bank vindt hij een huilend Stroopwafelpietje!

Stroopwafelpiet legt uit dat er heel veel boze mensen zijn die willen dat hij weer een gewoon pietje wordt. Maar hij voelt zich een Stroopwafelpiet, dus waarom mag hij zich dan niet zo verkleden?

Als Abel voorzichtig naar Quinoapiet vraagt, begint Stroopwafelpiet nog veel harder te huilen. Sinterklaas heeft een voedingsdeskundige aangesteld: de Quinoapiet. Die is de boel flink aan het hervormen.

Zo strooit Kaaspiet niet langer met 48+, maar met hüttenkäse en beginnen alle pieten de dag met een shotje tarwegrassap. Maar hoe hard Stroopwafelpiet ook zijn best doet, hij kan onmogelijk afstand doen van zijn stroopwafels!

Dat hoeft ook niet, vindt Abel. Piet mag zich verkleden zoals hij wil: als Droppiet, Kaaspiet, Chocoladepiet, Winegumpiet of Stroopwafelpiet! Abel zal een plan bedenken om Stroopwafelpiet en alle andere pietjes die zichzelf willen zijn te helpen.

Wie zoet is krijgt lekkers...

null Beeld Emanuel Wiemans
Beeld Emanuel Wiemans
null Beeld Emanuel Wiemans
Beeld Emanuel Wiemans
null Beeld Emanuel Wiemans
Beeld Emanuel Wiemans

Over de auteur

Victoria Warmerdam (1991) won vorige maand de eerste Burny Bos Talent Award voor meest getalenteerde scenarioschrijver, met Space-Kees. Ze is dit jaar afgestudeerd als regisseur en scenarist aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Over de illustrator

Emanuel Wiemans (1975) is illustrator, storyboardtekenaar en animator. Als storyboardtekenaar heeft hij aan nationale en internationale reclamecampagnes meegewerkt.

Zelfportret van de illustrator. Beeld Emanuel Wiemans
Zelfportret van de illustrator.Beeld Emanuel Wiemans
Meer over