Zhu meet problemen van China breed uit

Op economisch en sociaal gebied staat de Chinezen een zware tijd te wachten. In een onthutsend frank jaarverslag, dat bijna geen aspect van de nationale problemen onvermeld liet, brak premier Zhu Rongji vrijdag voor het Volkscongres in Peking volledig met de even triomfalistische als slaapverwekkende traditie....

In zijn eerste rapport als premier zei Zhu dat de Aziatische crisis harder is aangekomen dan was voorzien. Maar hij blijft erbij dat de munt niet wordt gedevalueerd. Zhu kondigde een record-tekort aan op de begroting van dit jaar: 36 miljard gulden, 56 procent meer dan vorig jaar.

Dat geld dient voor de financiering van publieke werken. Daarmee moet het teruglopen van de export gedeeltelijk worden opgevangen en de ingezakte binnenlandse vraag gestimuleerd. Toch wordt het een heidens karwei, gaf Zhu toe, de voor 1999 geplande groei van 7 procent te halen.

Zhu houdt vast aan de noodzaak om de economie en het bankwezen te saneren in de geest van de 'socialistische markteconomie' en het overheidsapparaat af te slanken. Na de centrale regering komen de lokale overheden aan de beurt. Die zullen de staatbedrijven en de helft van hun ambtenaren moeten afstoten.

De massawerkloosheid, gevolg van de economische sanering, wordt door de regering ten volle erkend als een groot gevaar voor de sociale en politieke stabiliteit. Zhu besteedde dan ook veel aandacht aan werkgelegenheid en goede werkloosheidsvoorzieningen.

De laatste maanden wemelt het in China van de protestacties van ontslagen en gepensioneerde arbeiders die geen uitkering meer krijgen en van boeren die door plaatselijke potentaten worden uitgeknepen. 'Onder geen beding', zei de premier, 'moeten we de problemen erger maken door ze op een simpele of ruwe manier aan te pakken. En nog minder moeten we tegen het volk dictatoriale methodes gebruiken.'

Zhu beloofde de boeren een beter leven en ging tekeer tegen hun uitzuigers. Ook ieder ander die de gemeenschap oplicht, hoeft niet te rekenen op clementie, zoals corrupte partijfunctionarissen, smokkelaars en financiële bandieten.

Meer over