Zeven ton netto, daar kun je als oud-koning toch niet van leven?

BRUSSEL - Koning Albert II, de Belgische koning in ruste, heeft moeite om rond te komen. Hij is ontevreden over zijn jaarlijkse toelage van 923 duizend euro en probeert kosten als de verwarming van zijn paleis op de overheid af te schuiven. Maar de regering-Di Rupo heeft daar donderdag een stokje voor gestoken.


Sinds zijn abdicatie in juli is het inkomen van Albert sterk gedaald. Voorheen kreeg hij jaarlijks 11,5 miljoen euro, volledig belastingvrij; nu krijgt hij jaarlijks 923 duizend euro, waarvan hij zo'n 200 duizend euro aan belastingen, btw en accijnzen moet afdragen. Daarnaast woont hij gratis in het paleis Belvédère en heeft hij tien personeelsleden en een ploeg beveiligers gekregen.


Volgens de Franstalige krant Le Soir heeft het gepensioneerde koningspaar moeite zijn levensstandaard aan te passen. Albert en Paola zouden hun tijd vooral doorbrengen in hun buitenverblijven in Zuid-Frankrijk, Parijs en Rome, of varend op hun 27 meter lange luxejacht. Daarbij lopen ze tegen hun financiële grenzen aan.


De afgelopen tijd heeft Albert daarom discreet bij ministers laten informeren of de overheid enkele onkosten kon overnemen. Zo zou het onderhoud en de verwarming van zijn paleis door de staat betaald kunnen worden, of de brandstofkosten van zijn jacht, waren zijn suggesties.


Albert, wiens privévermogen op 400 miljoen tot 1 miljard euro geschat wordt, zou zijn karige toelage als 'ondankbaarheid' ervaren na twintig jaar trouwe dienst. Daarbij verwijst hij naar Nederland, waar prinses Beatrix sinds haar aftreden op jaarlijks 1,4 miljoen euro kan rekenen.


Het bericht wekte donderdag opschudding in België, zeker in het niet bepaald koningsgezinde Vlaanderen. 'Als wij straks met pensioen gaan en veel op reis willen, dan moeten we dat met ons eigen spaarpotje doen', reageerde Pol Van den Driessche van de grootste partij, de Vlaams-nationalistische N-VA. 'Ik vraag toch ook niet aan het pensioenfonds of ze mijn appartement in Benidorm willen bekostigen?'


In tijden van economische crisis en bezuinigingen komt het nieuws over Albert II de regering bijzonder slecht uit. Die reageerde donderdag dan ook onverbiddelijk. 'De regering verandert de toelage niet', aldus premier Di Rupo. 'Niet direct en niet indirect.'

Meer over