Zeven sjiieten in Afghanistan onthoofd

Een maand na hun ontvoering zijn zeven leden van de sjiitische minderheid in de Afghaanse provincie Ghazni onthoofd. De vier mannen en drie vrouwen werden zondag gedood in het door de Taliban gecontroleerde district, zei de regeringswoordvoerder van de aan Ghazni grenzende provincie Sabul.

Een strijder van Islamitische Staat zwaait met een vlag van het kalifaat. Beeld null
Een strijder van Islamitische Staat zwaait met een vlag van het kalifaat.

Gouverneur Mohammad Anwar Ishaqzai van Nangarhar stelt IS verantwoordelijk voor de moord op zeven Hazari's, een overwegend sjiitische minderheid in Afghanistan. Zes van hen werden ongeveer zes weken geleden ontvoerd in de aangrenzende provincie Ghazni, de zevende verdween al zes maanden geleden.

De gouverneur van het district Dschaghuri in Ghazni zei dat overheidsfunctionarissen maandag naar Sabul reizen om de slachtoffers te identificeren.

Rasool

Eerder zondag raakten aanhangers van rivaliserende leiders van de Taliban in het zuidoosten van Afghanistan slaags. In twee dagen tijd zijn aan beide kanten ongeveer vijftig man omgekomen, zegt Mohmand Nostrayar, gouverneur van het district Arghandabg in de provincie Zabul, tegenover persbureau AP.

De Taliban zijn verdeeld geraakt na het overlijden van hun oprichter, Mullah Mohammad Omar. De Afghaanse regering meldde in juli dat Mullah Omar al twee jaar dood was, maar dat de leiding van de Taliban dit nieuws had achtergehouden. Mullah Akhtar Mansoor heeft ondertussen de leiding van de Taliban overgenomen, maar een groep die het hier niet mee eens is heeft vorige week Mullah Mohammad Rasool tot 'opperste leider' gekozen.

Rasool is een oudgediende onder de Taliban. Het is onduidelijk hoeveel steun hij geniet. Een anonieme Taliban-commandant die trouw is aan Mansoor zegt dat de groep van Rasool steun heeft gezocht bij de groep Islamitische Staat, omdat Rasool zelf over te weinig strijders beschikt. 'Het is duidelijk dat de groep van Mullah Rasool Akhtar Mansoor niet alleen aankan, daarom hebben ze IS nodig. Wij zeggen dat al langer en het is nu bewezen.'

IS, dat grote delen van Irak en Syrië in handen heeft, breidt langzaam zijn aanwezigheid in Afghanistan uit. De groep beheerst nu enkele districten in de oostelijke provincie Nangarhar aan de grens met Pakistan en heeft ook voet aan de grond gekregen in Zabul.

Aanhangers van Rasool luisteren naar een toespraak. Beeld null
Aanhangers van Rasool luisteren naar een toespraak.
null Beeld null
Meer over