Zeven Leonardo's

Er moet nog diepgravend onderzoek worden verricht voor definitieve conclusies getrokken kunnen worden, maar ik wil hier alvast wel de hypothese voor mijn rekening nemen dat namen bepalend zijn voor succes in de sport....

Bert Wagendorp

(Dit geldt trouwens ook op andere terreinen, zoals de politiek. Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat we in dit land ooit een premier zullen krijgen die Ad Melkert heet. Ad Melkert is de strenge boekhouder van de zuivelcoöperatie. Maar als natie kun je er gewoon niet mee aankomen, met een Ad Melkert.

Piet Melkert was al een stuk beter geweest, maar als Ads ouders het grote belang van de naam écht hadden ingezien, hadden ze hun zoon Melle genoemd. Melle Melkert.

Wim Kok - ook geen naam waar je in het buitenland eer mee inlegt - zou allang zijn aftreden hebben aangekondigd: de onstuitbare Melle Melkert komt eraan.)

Ik noem hier, ter bepaling van de gedachten, enkele sportnamen die mijns inziens sterk hebben bijgedragen aan het succes van de dragers.

Jacques Anquetil. Ard Schenk. Alfredo di Stefano. Denis Law. Raymond Poulidor. Enith Brigita. Faas Wilkes. Mark Spitz. Eddy Merckx. Pelé. Jennifer Capriati. Dag Fornaess. Abe Lenstra. Michael Jordan. Edwin Moses. Ruud Krol. Greg LeMond. Ruud Gullit. Hjalmar Andersen. Tiger Woods. Jan Raas. Ferenc Puskas. Piet Keizer. Stirling Moss. George Best. Moreno Argentin. Ties Kruize. John McEnroe. Coen Moulijn. Jan Jansen. Raymond Kopa. Karin Kania. Johan Cruijff. Ilie Nastase. Martina Navratilova. Theo Laseroms. Pete Sampras. Sjaak Swart. Andre Agassi. Haile Gebrselassie. Jannes van der Wal. Butch Reynolds.

'De naam is uitgelezener dan grote rijkdom', lezen we in Spreuken 22:1. En zo is het maar net.

Uiteraard zijn er ook sporters die flink aan de weg hebben getimmerd ondanks een dubieuze naamkeuze: Pieter van den Hoogenband (had Haye moeten heten), Joop Zoetemelk (Zak), Patrick Kluivert (Sjaak), Floris-Jan Bovelander (net op tijd omgedoopt tot Floppie), Leontien van Moorsel (Dirk, vijfvoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen).

Tot de heel erg sterke namen behoort Leonardo: creatief, gevaarlijk, dominant, goed ritme. De naam Leonardo zou naadloos in het rijtje Rivelino, Gerson, Pelé hebben gepast en dan weten de kenners wel genoeg.

Bij het besluit van Feyenoord om Leonardo 2 van FC Groningen over te nemen, heeft de naam dan ook een doorslaggevende rol gespeeld.

Ik vind dat Feyenoord het hier niet bij moet laten. Twee Leonardo's is mooi, drie is nog beter. Vier! Bij AC Milan voetbalt Leonardo: aan het eind van dit seizoen is-ie transfervrij. Zelfs bij Den Haag zit er eentje.

Maar ook een kwartet Leonardo's lijkt me nog onvoldoende. En wat blijkt, gelukkig, er zijn er nog veel meer.

Een korte speurtocht leverde de volgende Leonardo's op: bij Flamengo speelt er eentje, net als bij Sport, Coritiba, Universidad de Chile, Universidad Católica, Independiente en Colón. Bij Internacional hebben ze er zelfs twee. Zuid-Amerika is een goudmijn van duizend voetballende Leonardo's.

Volgens mij wordt Feyenoord met vijf Leonardo's zeker landskampioen en kan met een Leonardo of zeven, acht de aanval op Europa worden ingezet. Bezorg die jongens een Portugees paspoort, stuur ze naar de kapper voor een kale Leonardo-knikker, en je bent onverslaanbaar.

Het nieuwe Feyenoord: zeven Leonardo's en de vier beste namen die ze in Rotterdam al in huis hebben: Paultje Bosvelt, Jerzy Dudek, Bonaventura Kalou en Patrick Paauwe.

De paniek op de gezichten van de tegenstander, als de wanhopige trainer de namen op het bord heeft gezet: Wie dekt Leonardo?

Leonardo is niet te dekken, want Leonardo is overal en de kracht van zijn naam klinkt in de Kuip als een moordende mantra uit tienduizend kelen.

Meer over