Zeven jaar cel voor haat-imam

De extremistische moslimgeestelijke Abu Hamza is tot zeven jaar cel veroordeeld wegens het aanzetten tot moord en rassenhaat. Abu Hamza die predikte in de Finsbury Park moskee in noord-Londen, werd na een proces van een maand door een Britse rechtbank schuldig bevonden aan elf van de vijftien aanklachten....

Abu Hamza (47) werd al in mei 2004 opgesloten na een uitleveringsverzoek van de VS die hem verdenken van het opzetten van een opleidingskamp voor terroristen in Oregon en betrokkenheid bij een terreuraanslag in Jemen.

Hamza heeft steeds ontkend. Hij voelt zich een ‘gevangene van het geloof’ en een ‘martelaar’. Zijn advocaten hebben aangekondigd in beroep te gaan en een van zijn aanhangers zei gisteren niet te zullen rusten voordat de ‘zwarte vlag op Downing Street’ wappert.

De veroordeling van Abu Hamza zet de rassenrelaties in Groot-Brittannië onder grote spanning. Vorige week nog werden twee leden van de rechts-extremistische BNP door een rechtbank van het aanzetten tot rassenhaat vrijgesproken. En hoewel Britse kranten de omstreden Deense cartoons niet hebben gepubliceerd, heeft deze zaak ook tot grote binnenlandse ophef geleid. Afgelopen weekeinde demonstreerden moslims, onder wie enkele zich als zelfmoordterrorist hadden uitgedost, voor de Deense ambassade met borden waarin werd opgeroepen tot het onthoofden van eenieder die de islam had beledigd.

Ook Abu Hamza had in talrijke haatpreken op video’s en geluidscassettes opgeroepen ongelovigen te doden . Daarnaast werd bij hem een complete gebruiksaanwijzing gevonden voor het doen van terreuraanslagen met foto’s van doelen als de Big Ben, de Eiffeltoren en het Vrijheidsbeeld.

Hamza kwam in 1979 naar Groot-Brittannië. Aanvankelijk werkte hij als nachtclubportier en trouwde een Britse vrouw. Hij radicaliseerde in de jaren tachtig in Afghanistan, waar hij zijn beide armen en een oog verloor. Vanaf 1997 predikte hij in de Finsbury Park moskee, dat volgens Schotland Yard een broeinest van terrorisme was. De moskee werd bezocht door een van de medeplichtigen aan de Londense aanslagen .

Meer over