Zeven feiten die u moet weten na de Britse verkiezingsnacht

Theresa May met kandidaat Elmo. Beeld ap
Theresa May met kandidaat Elmo.Beeld ap

1. Theresa May

Het uitroepen van vervroegde verkiezingen is geen meesterzet gebleken. Premier Theresa May gokte er half april op dat de Britse kiezers haar een extra groot mandaat zouden geven, nadat ze in Brussel de Britse uittreding uit de EU in gang had gezet. Maar de gok heeft faliekant verkeerd uitgepakt.

Haar partij, de Conservatieven, heeft de meerderheid in het Lagerhuis vannacht verloren. De uitslagen van 645 van de 650 kiesdistricten zijn nu binnen en het ziet ernaar uit dat de Conservatieven uitkomen op 319 zetels, 7 zetels te weinig om alleen verder te kunnen regeren.

Theresa May Beeld afp
Theresa MayBeeld afp

2. Jeremy Corbyn

De Labourpartij van Jeremy Corbyn heeft verrassend goed gepresteerd en wint waarschijnlijk 29 zetels, om uit te komen op 261 zetels. Was Corbyn, een van de oude rotten van de partij, de afgelopen twee jaar vaak de schlemiel in Westminster, nu staat hij ineens te boek als een geweldige campagnepoliticus, die jongeren in groten getale naar de stembus heeft gekregen.

Hij heeft May opgeroepen af te treden. May heeft dat geweigerd. Ze wil verder met de Noord-Ierse protestanten van de Democratic Unionist Party (DUP).

Jeremy Corbyn Beeld afp
Jeremy CorbynBeeld afp

3. Hung parliament

Geen van de twee grote partijen heeft de meerderheid en dat leidt tot een hung parliament, zoals de Britten dat noemen. De Conservatieven blijven de grootste en lijken met de steun van de tien zetels van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party alsnog de meerderheid krijgen.

Wat de DUP daarvoor in ruil zou willen is nog onduidelijk. De protestantse partij staat bekend om haar ijzeren programma als het gaat om het bijeenhouden van het Verenigd Koninkrijk en dat kan in de onderhandelingen over de Brexit tot wrijvingen leiden met katholieke Noord-Ieren die geen harde grens met Ierland terugwillen.

Kandidaat Fishfinger schudt de hand van Liberaal-Democraat Tim Farron (l). Beeld afp
Kandidaat Fishfinger schudt de hand van Liberaal-Democraat Tim Farron (l).Beeld afp

4. De Schotten

De Schotten hebben afgerekend met het nationalisme dat de afgelopen jaren sterk leefde in het noorden van de Britse eilanden. De nationalistische partij SNP kende een slechte nacht en verloor liefst 21 zetels. Ze kwam daarmee uit op 35. Hiermee lijken de Schotse kiezers vooral te willen zeggen: hoe de Brexit ook afloopt, wij willen geen nieuw onafhankelijkheidsreferendum.

Opvallend genoeg verloor zowel Angus Robertson, de huidige fractievoorzitter van de Schotse nationalisten in het Lagerhuis, als de ex-premier van Schotland Alex Salmond zijn kiesdistrict.

Nicola Sturgeon van de Schotse nationale partij. Beeld afp
Nicola Sturgeon van de Schotse nationale partij.Beeld afp

5. De opkomst

De opkomst bij de verkiezingen was behoorlijk hoog: het lijkt er op dat 68,6 procent van de stemgerechtigden zijn stem heeft uitgebracht. Dat is de hoogste opkomst bij Britse parlementaire verkiezingen sinds 1997, toen Tony Blair voor het eerst de verkiezingen won.

6. Nick Clegg

Ook de deels Nederlandse Liberaal-Democraat Nick Clegg is zijn zetel in het Lagerhuis kwijt nu hij in het district Sheffield Hallam heeft verloren van zijn tegenkandidaat van Labour. Clegg was leider van de EU-gezinde LibDems in de jaren dat zijn partij een coalitieregering vormde met David Cameron. Hij heeft een Nederlandse moeder en spreekt vloeiend Nederlands.

7. De verkiezingsnacht

De Britse verkiezingsnacht is traditioneel een waar tv-spektakel - democratie in bedrijf is misschien wel het beste reality drama. In ieder district wordt de uitslag bekendgemaakt, waarbij de kandidaten netjes op een rijtje staan met een rozet van hun partij op het revers. Ze horen dan exact hoeveel burgers voor ieder van hen hebben gekozen.

Ook valt daar op dat de Britse politiek vreemde kostgangers kent: kandidaat Elmo, mister Fishfinger en kandidaat Lord Buckethead. Ja, allemaal in verkleedpak.

Jeremy Corbyn net nadat hij zijn stem heeft uitgebracht. Beeld afp
Jeremy Corbyn net nadat hij zijn stem heeft uitgebracht.Beeld afp
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Lees hier alles over de Britse verkiezingen

De positie van Theresa May lijkt onhoudbaar te zijn geworden na een slecht verkiezingsresultaat. Door een totaal mislukte gok is haar Conservatieve Partij de meerderheid in het Lagerhuis kwijtgeraakt.

Kan premier May nog lang aanblijven? Dat is de grote vraag nu de Conservatieven hun absolute meerderheid in het Britse parlement niet weten te behouden. Volg de gebeurtenissen rond de Britse verkiezingen in ons liveblog op de voet.

Meer over