NieuwsNoodweer in Griekenland

Zeven doden bij noodweer in Noord-Griekenland na extreem warme dagen

Noodweer in Noord-Griekenland heeft woensdag zeven slachtoffers en minimaal 140 gewonden geëist. De storm stak op nadat het toeristische gebied de afgelopen dagen te kampen had gehad met temperaturen van boven de 40 graden. Het extreme weer valt nog niet meteen te verklaren door de klimaatverandering en voor toeristen is de bestemming nog niet gevaarlijk, zeggen experts.

Castor van Dillen
Een omgewaaide caravan na de storm van 10 juli op het strand Nea Plagia in Chalkidiki in Noord-Griekenland. Zes toeristen en een Griekse visser kwamen om, er vielen zeker 140 gewonden.
 Beeld Foto AFP
Een omgewaaide caravan na de storm van 10 juli op het strand Nea Plagia in Chalkidiki in Noord-Griekenland. Zes toeristen en een Griekse visser kwamen om, er vielen zeker 140 gewonden.Beeld Foto AFP

Het schiereiland Chalkidiki, gelegen ten zuidoosten van de Griekse stad Thessaloniki, is het hardst getroffen door de storm. Het gebied trekt jaarlijks veel toeristen. Zes slachtoffers zijn dan ook vakantiegangers afkomstig uit Oost-Europa. Het zevende slachtoffer is een Griekse visser, die donderdag werd gevonden door reddingswerkers.

Gigantisch geschrokken

Nikolay Grusho, al zeven jaar lang vaste gast op het Griekse schiereiland, is geschrokken van de ramp. ‘We zijn toeristen en niemand heeft ons gewaarschuwd’, zegt de Rus. ‘We konden alleen de weersvoorspellingen zien op onze telefoon.’ Toch merkte Grusho dat er wat te gebeuren stond, want de Grieken hadden hun auto’s al van de kust weggehaald.

Het onweer raasde woensdag de hele nacht over Chalkidiki. ‘Mijn drie kinderen hebben niet kunnen slapen,’ vertelt Grusho. ‘Ze waren bang voor het donker. De elektriciteit was uitgevallen.’ Samen met zijn vrouw en kinderen verblijft hij in het dorpje Nea Skioni. Bomen zijn volledig vernietigd, auto’s zijn beschadigd en de nietsontziende regenval heeft kleine winkeltjes onbruikbaar gemaakt.

Noodtoestand

De Griekse overheid heeft inmiddels een noodtoestand afgekondigd. Er liggen nog meer dan twintig gewonden in het ziekenhuis; een vrouw verkeert in kritieke toestand. Griekenland zet het leger in om de hulptroepen te assisteren. ‘De komende dagen gaan we alle schade repareren’, zei Michalis Chrisochoidis, minister van Burgerbescherming.

‘Stormen als die van woensdagnacht komen zo’n twee keer per drie jaar voor in Griekenland’, zegt Aristofanis Tsiringakis, meteorologisch onderzoeker aan de Wageningen University & Research. Tsiringakis kan niet zeggen of het noodweer is veroorzaakt door klimaatverandering. ‘Dat vergt meer onderzoek. Wel is het een feit dat de gemiddelde temperatuur van Griekenland stijgt. Hogere temperaturen maken dit soort stormen potentieel krachtiger.’

Griekenland kampt de laatste jaren vaker met grote natuurrampen. In 2017 vielen bij overstromingen in Athene zeker veertien doden. De burgemeester van de Griekse hoofdstad noemde het een ramp van bijbelse proporties. Vorig jaar zomer werd het kustplaatsje Mati, ten oosten van Athene, volledig verwoest door een grote bosbrand, waarbij honderd mensen omkwamen. In maart 2019 werden twintig politici, politieagenten en brandweerlieden aangeklaagd wegens de ongecoördineerde reactie op de brand.

Toeristen blijven komen

Paul Peeters, lector Duurzaam Transport en Toerisme aan de Breda University of Applied Sciences, denkt dat de Griekse toeristische sector als geheel niet veel gaat merken van de dodelijke storm van woensdag. Maar ter plaatse zal de ramp wel impact hebben. ‘Natuurrampen kunnen een bestemming jarenlang minder aantrekkelijk maken, waardoor toeristische bedrijven het moeilijk krijgen.’ Als de boel weer is opgebouwd, weten toeristen de weg terug wel weer vinden, leert de ervaring bij bijvoorbeeld de Aziatische bestemmingen die in 2004 getroffen waren door de tsunami.

Peeters denkt dat de toeristische sector op een bepaald moment zoveel last krijgt van temperatuurstijgingen dat reisorganisaties andere bestemmingen onder de aandacht gaan brengen. ‘Toeristen zullen zich minder snel verplaatsen naar de mediterrane regio, maar eerder kiezen voor een bestemming in Noordwest-Europa. De reisafstand die toeristen afleggen, is het afgelopen jaar al omlaag gegaan.’

Meer over