Zeven cipiers vast om ontsnapping Mexicaanse drugsbaas

Na de ontsnapping van Joaquin 'El Chapo' Guzman uit de beveiligde gevangenis van Altiplano, zijn vrijdag zeven cipiers gearresteerd. Ze waren verantwoordelijk voor het cameratoezicht in de cel de Mexicaanse drugsbaron en zouden erg laat hebben gereageerd.

redactie
De tunnel waardoor El Chapo ontsnapte Beeld afp
De tunnel waardoor El Chapo ontsnapteBeeld afp

In het kader van het onderzoek naar de spectaculaire ontsnapping werden 22 gevangenismedewerkers ondervraagd. Zeven van hen zijn nu in staat van beschuldiging gesteld en zitten vast. De gevangenisdirecteur was eerder al ontslagen.

De cipiers waren verantwoordelijk voor het cameratoezicht in de cel van Guzman op de avond van zijn ontsnapping. Pas 18 minuten nadat de drugsbaron niet meer in beeld was verschenen, zouden ze alarm hebben geslagen. Eerder al waren de bewakingsbeelden van de cel vrijgegeven. Daarop is te zien hoe El Chapo door zijn cel heen en weer banjert en vervolgens achter een laag muurtje bij de douche verdwijnt.

Volgens de Mexicaanse president Peña Nieto is er maar één manier om de fouten te herstellen, namelijk door de voortvluchtige gevangene op te pakken. De Mexicaanse regering liet verder weten dat de Verenigde Staten twee weken voor de ontsnapping hadden gevraagd om de uitlevering van Guzmán. Of het ooit zover komt is onduidelijk. Volgens een Mexicaanse senator geeft de regering dan in feite toe zelf niet in staat te zijn de topcrimineel achter de tralies te houden.

De Mexicaanse president Peña Nieto. Beeld reuters
De Mexicaanse president Peña Nieto.Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over