Zestig dagen pijnbank

Op zijn via TelSell populair geworden dvd's schrijft hij loodzware fitnessoefeningen voor. Tegelijkertijd is Shaun T. een rolmodel voor homoseksuele sporters.

Zijn work-outs zijn idioot zwaar. Zijn oneliners irritant, zijn energieniveau onuitstaanbaar hoog en zijn spierbundels té groot. Toch beginnen miljoenen mensen vrijwillig aan zijn 60 dagen Insanity work-out.

Al tijdens de warming-up schreeuwt hij: 'Shaun T. is starting to sweat yo, and you should be too!' Exemplarisch voor de gespierde fitnessstuiterbal Shaun Thompson (35) en zijn keiharde work-out, want je zweet inderdaad binnen drie minuten. Insanity gaat uit van de werking van 'max intervaltraining': een methode waarbij iemand drie tot vier minuten intensief sport en vervolgens 30 seconden rust voordat de cyclus opnieuw begint. Dit is het omgekeerde van de traditionele intervaltraining, waarbij je 30 seconden knetterhard sport en dan drie tot vier minuten pauze neemt.

Tijdens de korte waterpauze hoor je dit: 'You only get 30 seconds people, this isn't a coffee break!' Insanity is loodzwaar, toch gingen miljoenen Amerikanen sinds de lancering in 2009 de uitdaging aan.

Sinds september vorig jaar doet ook Nederland volop mee, TelSell verkocht in die periode ruim tienduizend dvd's.

Hij is overdreven gespierd, té energiek, té motiverend en zegt dingen als 'This shit is bananas, yo!' en 'Shaun T. is here for you'. Toch wordt het fitnessfenomeen aanbeden, celebrity's als Pink, Ashton Kutcher en Usher zweren bij zijn idiote trainingsschema en op YouTube staan duizenden filmpjes van Amerikanen die trots hun Before & After Workout Results aan de wereld tonen. Wat is toch de aantrekkingskracht van Shaun T.?

Om te beginnen zijn belofte: een superstrakke beachbody in zestig dagen. Geen fitnessmateriaal, alleen 'de wil om diep te graven en grenzen te verleggen'. Dat het hard werken is, zegt hij eerlijk.

In de infomercials zie je springende, zwetende, praktisch over de grond kruipende mensen en Shaun T. zegt erbij: 'Dit is de moeilijkste work-out die je ooit zult doen, maar ook de slimste. Want je krijgt resultaten ter waarde van een jaar in slechts zestig dagen'.

Talloze voor- en nafoto's volgen, natuurlijk een bekende truc - zeker voor teleshopproducten - en hoe ongeloofwaardig sommige ook zijn, die foto's trekken wel de aandacht. Het zijn namelijk 'gewone mensen', dikke en dunne, grote en kleine, vrouwen die net bevallen zijn en mannen in kleine zitkamers met het bankstel opzijgeschoven. Voor ieder iets herkenbaars. In het rood knippert de tekst 'Real home video's'.

Dan het lijf van Shaun T., of 'The T.' zoals hij ook wel wordt genoemd. Hij is zo gespierd dat zijn methode wel móét werken, zou je kunnen denken. In het Amerikaanse tijdschrift Experience Life vertelt hij dat hij als kind al sportief was, een fanatieke sprinter op de atletiekbaan. Maar, in het eerste jaar van zijn studententijd ging het mis, hij liet zijn hardloopschoenen links liggen.

De prijs: in één jaar kwam hij 23 kilo aan. Intens gemotiveerd om af te vallen, ging hij sportwetenschap studeren en verruilde de drinksessies van de sociëteit Alpha Phi Alpha voor trainingssessies in de sportschool. Binnen de kortste keren was hij weer op gewicht en de hiphop-aerobicslessen die hij in de avonduren gaf, trokken soms wel negentig mensen.

In 2005 werd hij benaderd door een producer van Beachbody, uitgever van fitnessdvd's, en dat leidde tot zijn eerste fitnessvideo Hip Hop Abs, gevolgd door Rockin' Body in 2008. Massale bekendheid verwierf hij een jaar later met Insanity. Zijn doorzettingsvermogen en vechtlust spatten van het scherm af, een motivator pur sang.

Binnen drie jaar gaan in Amerika vier miljoen dvd's over de toonbank. Met behulp van, jawel, de ShaunTourage - het team achter Shaun T. - wordt het merk steeds verder vercommercialiseerd met hippe logo's, merchandise, tv-optredens, sociale media en sponsordeals. Volgens de website Celebrity Networth is Thompson goed voor 10 miljoen dollar.

De machine lijkt onvermoeibaar, maar ook daarover is nagedacht. In een van zijn video's zegt hij: 'I'm so tired I don't even know the name of my own moves.' Een bijna theatrale uitspraak, bedoeld om hem menselijker te maken. En oprecht. Die eerlijkheid is onderdeel van zijn presentatie. Zijn boodschap - topfit worden is superzwaar - is dan verfrissend tussen al het andere teleshop-aanbod. Een scala aan hometrainers zoals de AB Prince Pro en de 5 Minute Shaper beloven een blokjesbuik in slechts vijf minuten per dag, terwijl Shaun T. zwetend en hijgend zijn work-out aanprijst. Dat voelt oprecht en onvervalst. En dan zijn er nog de mond-tot-mondreclame, de ontelbare persoonlijke verhalen en work-outdagboeken op internet. De trainingsresultaten verspreiden zich als een lopend vuurtje.

In oktober vorig jaar verraste Shaun T. zijn volgers op Twitter met een foto van zijn huwelijk met Scott Blokker, ex-voetbalinternational en model. Beiden waren tot die tijd niet openlijk homo.

Op Twitter regende het felicitaties, want ook in de Amerikaanse sportwereld is homoseksualiteit taboe, al komen er voorzichtig meer sporters uit de kast. Shaun T. durft sinds zijn coming out meer van de mens achter de machine te laten zien, zoals een foto op Facebook met een tropische cocktail in de hand. Op zijn blog noemt hij zijn huwelijk toch echt zijn grootste prestatie.

OP WEG NAAR EEN BLOKJESBUIK

En helpt het, dat programma van Shaun T.? Carlijn Vis deed zestig dagen mee zonder te smokkelen. 'Laat je niet misleiden door het woord herstel.'

Shaun T. slingerde zowel via TelSell als via mijn vriendenkring mijn huiskamer binnen. Ineens hoorde ik dingen als: 'Ik vind de moving push-up het allerergst' en 'Power jumps kan ik niet, jij?'. De moving push-up: opdrukken en tegelijkertijd met je handen en voeten vier stappen naar rechts maken en terug. Toch liet ik me overhalen: een vriendin legde mijn hand op haar bovenbeen en zei: 'Moet je voelen, keihard!' Een blokjesbuik was ineens in zicht: over zestig dagen zou hij er zijn, zei ze.

Het is de belofte van Insanity: strandklaar in zestig dagen. De eerste maand zes dagen per week 42 minuten trainen, dan een herstelweek en daarna de tweede maand: zes dagen per week zo'n 62 minuten per keer. In die periode doe je ook vier keer de Fit Test, acht oefeningen waarvan je de scores bijhoudt. Belangrijk om te weten: we doen geen sit-ups, want volgens Shaun T. haten we die intens.

Maand 1

Alles draait om de core, zo veel is duidelijk op dag één. Taille, buik en onderrug moet je non-stop aanspannen, Shaun T. verzaakt alleen uit te leggen hoe precies. Iets in die zone trek ik strak en tegelijkertijd probeer ik te ademen en mijn linker- en rechterbeen om en om de lucht in te werpen, het principe van de switch kick, terwijl ik met de armen moet doen alsof ik een zak chips vasthoud. Hoe haalt hij het in zijn hoofd om nu over chips te beginnen? Focus, leert Shaun T., alleen dan hou je het vol.

Ook doorzettingsvermogen en planning zijn essentieel. Om Insanity in je dagelijkse leven te proppen, kun je het beste een uur eerder opstaan, na het werk zijn er te veel verleidingen.

Na tien dagen eet ik bij een vriendin die samen met haar vriend 'Shaun T't' in hun kelder. Ze lopen twee weken voor op mijn trainingsschema en kunnen allebei nog amper lopen. Spierpijn blijft me de eerste maand redelijk bespaard. Na vier weken dezelfde filmpjes met dezelfde oefeningen, dezelfde intonatie, dezelfde mensen in de workoutpose en dezelfde oneliners ('I know it hurts. And I'm smilin' cause I love it!') ben ik toe aan een nieuw dvd'tje.

Recovery week

Laat je niet misleiden door het woord herstel, Recovery Week is ook hard trainen. Minder springen, meer oefeningen gericht op één spiergroep, bijvoorbeeld een minuut squatten waardoor je bovenbenen branden. Ook mentaal pittig, want deze week doe je zes dagen achter elkaar hetzelfde filmpje.

Maand 2

Terrormaand. Gewone push-ups zijn moving push-ups geworden, level 1-drills zijn level 3-drills en per dag ben je geen 40 maar 60 minuten bezig. Er is spierpijn en irritatie, maar ook opluchting en triomf als het voorbij is.

Het is een haat-liefdeverhouding, de ene ochtend wil ik Shaun T. bekogelen met zijn eigen wasbord, de andere dag werkt hij op mijn lachspieren omdat in je eentje voor de tv ploeteren er belachelijk uit moet zien.

Na zestig dagen is de sixpackdoelstelling misschien niet behaald, de bovenbenen vallen wel in de categorie 'blok beton'. Nog een fijne bijkomstigheid: Insanity doet wonderen voor je mentale fitheid. Na iedere work-out ben je trots. Of zoals Shaun T. zegt: 'This shit is bananas, yo!'

undefined

Meer over