Zestien retourtjes Londen voor liefde

Terwijl politici zich het hoofd breken over de toekomst van de Unie, worden de Europese grenzen in het hoofd van de burger al in rap tempo geslecht....

Het plastic bekertje met thee dat Mette te Velde (24) aan het begin van de vlucht van de Easyjet-stewardess krijgt, is nog warm als ze 35 minuten later op Stansted Airport landt. Zo kort zit de Amsterdamse Te Velde vanaf Schiphol in het vliegtuig alvorens haar geliefde Ikenna Azuike (25) in Londen in de armen te kunnen sluiten.

'Opstijgen en weer landen. Dat is het', zegt ze lacherig. 'Ik doe er langer over om naar mijn moeder in Baarn te komen. In het begin was ik nog een tikkeltje zenuwachtig als ik ging vliegen. Naar Engeland, een ander land. Zo vaak vloog ik niet. Maar nu voelt het alsof ik op een bus stap.'

Iets meer dan een jaar geleden ontmoetten tv-journaliste en zangeres Te Velde en advocaat Azuike elkaar in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Azuike was op bezoek bij een Britse vriend die zijn opleiding tot advocaat bij een Amsterdams kantoor volgde.

Nog een wonder dat ze elkaar tegen het lijf liepen. Te Velde had die avond eigenlijk helemaal geen zin om te feesten, maar liet zich uiteindelijk door vriendinnen overhalen. Azuike wilde wel graag uit, maar stuitte bij Paradiso op een lange rij wachtenden. Na lang twijfelen sloten hij en zijn vrienden toch maar achter aan.

'Ik vond hem meteen leuk', zegt Te Velde. 'Maar vanwege de afstand had ik er weinig fiducie in dat het iets zou worden. Een gewone relatie is al moeilijk in stand te houden, laat staan een langeafstandsrelatie.'

Azuike dacht daar anders over. 'Twee weken later ging ik naar Amsterdam. Ik wilde weten of ik een kans bij haar maakte. Aan de afstand dacht ik niet. Mijn vorige reis naar Amsterdam kostte maar 60 euro, dus het was niet onmogelijk om elkaar te zien.'

Alhoewel op het tweede gezicht, was het toch onmiskenbaar ware liefde. Al gauw begonnen de twee over en weer te vliegen. Laatst gingen ze samen nog eens na hoeveel vluchten ze in het afgelopen jaar gemaakt hebben: zestien. 'We schrokken er zelf van. Dan moet je bedenken dat ik anderhalve maand na onze ontmoeting nog een halfjaar in Singapore heb gewerkt', zegt Azuike.

Na de landing op Stansted begint het langste gedeelte van te Veldes tweewekelijkse reis naar Londen: de treinrit. Routineus en haastig loopt de lange blondine met een middelgrote schoudertas vanuit de slurf op Stansted regelrecht naar een soort zijwaartse lift die uitkomt op het treinstation dat aan het vliegveld verbonden is.

Drie kwartier later komt de trein aan op metrostation Liverpoolstreet. Vandaar moet Te Velde nog eens twee metro's nemen naar de hippe, jonge wijk Camden, waar haar vriend een appartement deelt met twee broers.

Totale reistijd van Amsterdam Oud-West naar hartje Camden Town: twee uur en drie kwartier. Althans, als het uur vertraging op Schiphol niet is meegerekend. Want bij Easyjet blijken vertreken aankomsttijden rekbare begrippen.

Te Velde: 'Dat is het enige vervelende van deze vliegmaatschappij, zo onberekenbaar als de pest.' Maar dat weegt volgens haar niet op tegen de tarieven van de prijsstunter. 'Ik heb eens 40 euro betaald voor een retourvlucht. Dat is dus inclusief luchthavenbelasting.'

Deze reis is voorlopig de laatste die Te Velde naar Camden Town zal maken. Azuike heeft namelijk een baan gevonden bij een internationaal advocatenkantoor in Amsterdam. Hij trekt bij zijn vriendin in.

Want hoe goedkoop de vluchten van Easyjet ook zijn en hoe snel ze ook van Amsterdam naar Londen kunnen reizen, na een jaar forenzen hebben Te Velde en Azuike het gehad. Zowel financieel, emotioneel als praktisch was het gereis niet meer vol te houden.

'Om goedkope vluchten te krijgen, moet je ver vooruit boeken', legt Azuike uit. 'Dus onze ontmoetingen vergen altijd veel organisatie en planning. Constant reizen is ook fysiek vermoeiend. Dus ik zie er wel naar uit om straks een enkeltje Amsterdam te boeken.'

Dat Azuike degene is die gaat verhuizen, vinden ze beiden logisch. Hij is veel minder gehecht aan Londen, dan Te Velde aan Amsterdam. Bovendien zit het reizen hem in zijn bloed.

Tot zijn zevende jaar woonde hij met zijn ouders in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos. Hij doet nu eigenlijk precies wat zijn moeder deed voordat hij geboren werd. Zijn Britse moeder liet huis en haard achter om bij zijn Nigeriaanse vader, die ze in Londen leerde kennen, in Lagos te wonen. Later vertrok het gezin Azuike weer naar Londen. Daarna woonde Azuike nog in Frankrijk.

In zijn vriendenkring is Azuike overigens niet de enige die vanwege de liefde naar het buitenland gaat. Volgende week gaat hij naar de bruiloft van een vriend in Istanbul. Een andere vriend verhuist binnenkort naar Kopenhagen vanwege een Deense geliefde. 'Europeaan voel ik me niet', zegt hij. 'Maar ik denk wel dat de landsgrenzen voor mijn generatie geen beperking meer zijn.'

Meer over