Zestien doden en 26 gewonden bij busongeluk Italië

Bij een busongeluk bij de Noord-Italiaanse stad Verona zijn vrijdagnacht zestien middelbare scholieren om het leven gekomen. Het waren leerlingen van het Hongaarse Szinyei Merse Pál gymnasium in Boedapest. Nog eens 26 inzittenden, onder wie leraren en begeleidende ouders, zijn gewond geraakt.

De bus op vrijdagnacht, in brand. Beeld ap
De bus op vrijdagnacht, in brand.Beeld ap

De bus met scholieren, de meeste tussen de 14 en 18 jaar oud, kwam terug van het jaarlijkse skikamp in Frankrijk. Iets voor middernacht, bij een snelwegafslag ter hoogte van Verona, ging het mis. De Franse chauffeur raakte de controle over het stuur kwijt waarna zijn bus eerst een vangrail schampte en vervolgens tegen de pijler van een viaduct ramde. De bus vloog meteen in brand.

Er zaten 54 mensen in de bus, onder wie twee chauffeurs. Volgens politiechef Girolamo Lacquaniti sliepen de meeste van hen op het moment van de crash. De kinderen en docenten die op de eerste zeven rijen aan de rechterkant zaten, kwamen waarschijnlijk direct om het leven. De meeste overlevenden zaten achterin de bus, waar ze via ingeslagen ruiten wisten te ontsnappen.

Dertien zwaar gewonden liggen nog altijd in het ziekenhuis, de meesten met brandwonden. Een van hen is een gymleraar die het leven van tenminste tien leerlingen wist te redden door hen uit de brandende bus te slepen. Volgens politiechef Lacquaniti werd er ook een kind gevonden met een noodhamer in zijn handen. Het zou zijn gestorven in een poging klasgenootjes te bevrijden, aldus Lacquaniti, die ook zei dat de identificatie van de zestien slachtoffers lastig wordt omdat hun lichamen vrijwel volledig verkoold zijn.

In Boedapest is de straat voor het Szinyei Merse Pál gymnasium zaterdagmiddag door de politie afgesloten. Voor de deur van de school staan plukjes scholieren en omwonenden. Ze leggen waxinelichtjes en bloemen neer; de sfeer is geëmotioneerd. 'Het is verschrikkelijk, zo ontzettend verdrietig', zegt scholier Csaba Bence (18). Zijn klasgenoten en hij hebben elkaar opgezocht. 'Ik zag het nieuws vanmorgen op Facebook, vrienden begonnen me te bellen.'

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

Slaap

Csaba kent een paar van de leerlingen, al was hij niet echt met hen bevriend. Hij heeft gehoord dat zijn literatuurdocent is omgekomen. 'En de twee zoons van mijn leraar gymnastiek zijn ook dood.' De school organiseert vaker reizen, vertelt hij, 'maar altijd met twee Hongaarse chauffeurs aan boord. Nu was de bestuurder een Fransman, ik weet niet waarom.'

De Italiaanse politie onderzoekt hoe het ongeluk kon gebeuren. Het is te vroeg iets zinnigs te zeggen over de oorzaak ervan, maar tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera zei een woordvoerder dat er geen andere voertuigen bij betrokken waren. Er wordt niet uitgesloten dat de chauffeur in slaap viel, maar ook een technisch mankement lijkt mogelijk. Een Sloveense vrachtwagenchauffeur zag een aantal kilometers voor de crash al dat er iets met de banden was en een andere getuige zag zelfs rook uit de snel rijdende bus komen. Bij de rampplek werden geen remsporen gevonden.

Kaarsjes en bloemen bij het Szinyei Merse Pál gymnasium. Beeld afp
Kaarsjes en bloemen bij het Szinyei Merse Pál gymnasium.Beeld afp
Meer over