Zes verdachten opgepakt na ontsnapping drugsbaas Mexico

De Mexicaanse regering heeft woensdag de aanhouding bekendgemaakt van zes personen die verantwoordelijk zouden zijn voor de ontsnapping van de beruchte drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán uit de gevangenis in juli. Onder de arrestanten zijn de zwager van Guzmán en de vermoedelijke bedenker van het ontsnappingsplan.

Redactie
'El Chapo' bij zijn laatste arrestatie. Beeld reuters
'El Chapo' bij zijn laatste arrestatie.Beeld reuters

Het brein achter de ontsnapping zou een lid zijn van het juridisch team van Guzmán dat toegang had tot de Altiplano-gevangenis. Deze figuur kon Guzmán op de hoogte houden van de vorderingen van het plan, instructies doorgeven en betalingen doen, zei procureur-generaal Arely Goméz.

De zwager van Guzmán zou de bouw van de anderhalve kilometer lange ontsnappingstunnel hebben overzien en transportmiddelen hebben georganiseerd. Andere arrestanten zijn een persoon die het stuk grond waar de tunnel uitkwam aankocht en een vliegtuigpiloot.

Goméz noemde geen namen, maar zei dat de groep die de ontsnapping voorbereidde, organiseerde en uitvoerde nu is opgerold. In verband met de ontsnapping zijn ook 23 gevangenismedewerkers opgepakt.

Profiel 'El Chapo'

El Chapo, wat 'kleintje' betekent (een bijnaam die hij te danken heeft aan zijn kleine postuur), verkocht als klein jongetje sinaasappels. De bittere armoede waarin hij leefde dreef hem in handen van drugscriminelen. Lees hier meer over de sluwe, slimme drugsbaron.

Sinaloa

Volgens Goméz reisde Guzmán na zijn ontsnapping over land naar de stad Queretaro, van waar hij met een Cessna naar de bergachtige regio Sinaloa vloot, de deelstaat waar hij vandaan komt. De autoriteiten maken nu jacht op hem in Sinaloa en de aangrenzende deelstaat Durango. Bij zijn pogingen om aan de klopjacht te ontkomen zou hij aan een been en zijn gelaat gewond zijn geraakt.

'El Chapo' ontsnapte op 11 juli via een tunnel die uitkwam in de douche van zijn cel. Het was al de tweede keer dat hij uit een gevangenis wist te ontsnappen. In 2001 lukte hem dat door zich te verstoppen tussen de vuile was.

Meer over