Zes presidenten bijeen voor spoedtop Snowden

Zes Zuid-Amerikaanse landen hebben zich tot dusver aangemeld voor een spoedbijeenkomst over de virtuele ontvoering van de Boliviaanse president Evo Morales. Het vliegtuig met de president aan boord werd woensdag omgeleid via Oostenrijk omdat men vermoedde dat Edward Snowden aan boord zat.

Redactie
De Boliviaanse president Evo Morales gaat aan boord van het vliegtuig in het Braziliaanse Fortaleza. Beeld reuters
De Boliviaanse president Evo Morales gaat aan boord van het vliegtuig in het Braziliaanse Fortaleza.Beeld reuters

De bijeenkomst zal donderdag plaatsvinden in Cochabamba, in Bolivia. De presidenten uit Bolivia, Ecuador, Venezuela, Argentinië, Uruguay en Suriname hebben hun deelname verzekerd. Volgens Unasur, een samenwerking van 12 Latijns-Amerikaanse landen, zal de rest later besluiten over eventuele deelname aan de topontmoeting.

Woensdagochtend moest Morales, onderweg van Moskou naar Bolivia, een niet geplande tussenlanding maken in Wenen, omdat enkele landen in Europa hem geen toestemming gaven om door hun luchtruim te vliegen.

Vermoed werd dat de voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden aan boord van het regeringstoestel was. Dat bleek niet zo. In totaal verbleef Morales 13 uur op het vliegveld van Wenen. In Zuid-Amerika is met grote verontwaardiging op het incident gereageerd. Bolivia beschuldigt Europa van 'ontvoering' van de president.

Meer over