Zes IOC-leden vechten hun royement aan

Tijdens de speciale sessie van het IOC, woendag en donderdag in Lausanne, spreekt de algemene vergadering van het International Olympisch Comité zich uit over het royement van leden die zich schuldig hebben gemaakt aan omkooppraktijken....

Mocht Samaranch (78) geen steun krijgen, dan staat zijn opvolger niet echt klaar. Kandidaten zijn Jacques Rogge (België), Richard Pound en Anita DeFrantz (VS), die vorige week zelf echter in opspraak kwam. De Amerikaanse, samen met Pound een van de vier vice-presidenten van het Internationaal Olympisch Comité, zou in een vroeg stadium van de omkooppraktijken in Salt Lake City hebben geweten.

De vergadering zal zich eveneens over een aantal plannen tot hervormingen buigen. Vooral de elf grote sponsors verwachten radicale veranderingen, die meer openheid binnen het IOC moeten geven. Ongetwijfeld komt het deze week nog niet tot concrete besluiten. Waarschijnlijker is dat er enkele commissies zullen worden benoemd die het voorbereidende werk gaan verrichten.

Ook zal voorgesteld worden om leden van het IOC te verbieden nog langer kandidaatsteden te bezoeken. Een panel, dat bestaat uit zestien leden - bestuursleden van het IOC en ex-atleten -, selecteert in de nieuwe opzet twee 'finalisten', waarna de vergadering de nieuwe olympische stad, te beginnen met de Winterspelen van 2006, zal kiezen.

Zes van de tien vechten hun royement aan: Lamina Keita (Mali), Augustin Arroyo (Ecuador), Zein El Abdin Ahmed Abdel Gadir (Soedan), Sergio Santander Fantini (Chili), Jean-Claude Ganga (Congo) en Seiuli Paul Wallwork (Samoa).

Vier van de tien zijn inmiddels opgestapt: Charles Mukora (Kenia), Pirjo Haggman (Finland), David Sibandze (Swaziland) en Bashir Mohammed Attarabulsi (Libië).

Een negental leden komt er, net als Anton Geesink in januari, waarschijnlijk met een, al dan niet zware berisping af: Kim Un-Yong (Zuid-Korea), Vitali Smirnov (Rusland), Phil Coles (Australië), Willy Kaltschmitt Lujan (Guatamala), Shagdarvan Magvan (Mongolië), Austin Sealy (Barbados), Mohammed Zerguini (Algerije), Anani Matthia (Togo) en Louis Guirandou-N'Diaye (Ivoorkust).

Nieuw bewijs kan deze leden alsnog de kop kosten.

Het IOC bestond tot het omkoopschandaal zich in december openbaarde uit 114 leden. De nieuwe leden die in Nagano werden benoemd (onder wie prins Willem-Alexander, die zich - tijdelijk? - heeft teruggetrokken) zijn deze week niet uitgenodigd. Zij worden pas in juni in Seoul beëdigd.

De beschuldigde leden mogen deze week niet stemmen, ze krijgen echter wel twintig minuten spreektijd.

Tweederde van de stemmen is nodig om over te gaan tot royement. Onduidelijk is nog of er in het openbaar of in het geheim wordt gestemd.

President Samaranch zal waarschijnlijk om een motie van vertrouwen vragen. Verwacht wordt dat hij mag blijven. Mogelijk zit hij zijn termijn tot 2001 niet uit, maar treedt hij na Sydney af. Dan heeft hij exact twee decennia volgemaakt.

Samaranch is geen voorstander van een geheime stemming, zijn eigen termijnen als president werden driemaal verlengd per publieke acclamatie, zonder hoofdelijke stemming. Een massaal applaus, waarbij niemand van de leden durft achter te blijven, bekrachtigt zodoende een beslissing.

Meer over