NieuwsJakarta

Zes doden en honderden gewonden bij rellen na Indonesische verkiezingsuitslag

Bij rellen in de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn zes doden en zeker tweehonderd gewonden gevallen. Het is onrustig in de hoofdstad nadat de kiescommissie dinsdag onverwacht bevestigde dat president Joko Widodo de verkiezingen van vorige maand heeft gewonnen.

De demonstranten zijn aanhangers van Widodo’s uitdager Prabowo Subianto, die zichzelf op de dag van de verkiezingen uitriep tot winnaar. De resultaten lieten iets anders zien: de stemming viel ruim uit in het voordeel van de zittende president. Prabowo had een ‘opstand van het volk’ beloofd als Widodo aan de macht zou blijven.

De protesten begonnen dinsdag overdag vreedzaam, maar liepen in de avonduren uit de hand. De kiescommissie had gehoopt met de vervroegde bekendmaking rellen te kunnen vermijden. Die tactiek, zo blijkt nu, heeft niet gewerkt.

Volgens de gouverneur van de stad zijn zo’n tweehonderd mensen naar vijf verschillende ziekenhuizen gebracht. Hij bevestigt dat zes mensen zijn overleden. Hun precieze doodsoorzaak is nog niet vastgesteld.

Meer over