Zes doden bij aanslag op omstreden heiligdom India

In de Noord-Indiase stad Ayodhya hebben gewapende mannen dinsdag de veiligheidsmuur rondom een omstreden heiligdom met een autobom opgeblazen en de tempel bestormd....

AFP en AP

De aanvallers gebruikten twee voertuigen bij de aanslag - een jeep volgeladen met bommen die een deel van de veiligheidsmuur rond het zwaar beveiligde complex heeft opgeblazen en een taxi die door de bres in de muur is gereden.

Het doelwit van de aanslag, een heiligdom 550 kilometer ten oosten van New Delhi, is al jaren een bron van religieuze twisten. Tussen

1949 en 1986 was het zelfs gesloten om geschillen tussen de bevolkingsgroepen te vermijden.

Volgens de hindoes werd Ram, één van hun allerhoogste goden, 900 duizend jaar geleden op deze plek geboren. Islamitische Mogulheersers bouwden in de zestiende eeuw een moskee bovenop een elfde-eeuwse hindoetempel.

In 1992 verwoestten extremistische hindoes de moskee. De sloop en de bouw van een geïmproviseerde hindoetempel leidden tot een golf van religieus geweld in India die aan meer dan tweeduizend mensen het leven kostte.

Omdat de strijd nog steeds niet beslecht is, wordt het complex permanent bewaakt door duizenden politie-agenten en paramilitairen. De lokale autoriteiten vrezen dat door de aanslag het godsdienstige geweld in de regio opnieuw zal oplaaien en hebben strengere veiligheidsmaatregelen afgekondigd.

Meer over