Zes cultuurtips van Volkskrant-specialisten

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van een jungletrip door Colombia tot getalenteerde jonge balletdansers.

El abrazo de la serpiente Beeld
El abrazo de la serpienteBeeld

1. Film

El abrazo de la serpiente. Regie Ciro Guerra.

In hallucinant zwart-wit gedraaide jungletrip door het Amazonewoud van Colombia, waarin een Duitse en Amerikaanse wetenschapper in hun zoektocht naar een geneeskrachtige plant de vernietigende werking van westers kolonialisme aan dan lijve ondervinden. Regisseur Ciro Guerra, even jong (35) als zelfverzekerd, respecteert zijn personages tot in de details, de waanzin die gaandeweg om zich heen grijpt maakt dat zij steeds verder reiken in hun ziel. De wereld waartoe de film deurtjes opent is ongrijpbaar, maar allesbehalve onbegrijpelijk.

Berend Jan Bockting

null

El abrazo de la serpiente

2. Dans

Best of Balanchine door Het Nationale Ballet. Nationale Opera & Ballet, Amsterdam. T/m 10 april.

'See the music, hear the dance.' Het is een befaamde uitspraak van de legendarische Russisch-Amerikaanse choreograaf George Balanchine (1904-1983). Zijn doorgaans verhaalloze balletten gaan over de muziek. De dansformaties, de lijnvoering, de sculpturale poses verbeelden de compositie. Cleane vormconstructies worden het nooit. Ook Best of Balanchine, met het duet Tarantella als nieuwe aanwinst voor Het Nationale Ballet, leeft en sprankelt, is energiek en bezield.

Mirjam van der Linden

null

Best of Balanchine

3. Fotografie

Disfarmer - The vintage prints, Foam Amsterdam, t/m 5 juni.

Tussen 1915 en 1959 fotografeerde Mike Disfarmer (1884-1959) in zijn fotostudio in de hoofdstraat de bewoners van Heber Springs, een arm stadje in het zuiden van de Amerikaanse staat Arkansas. In de jaren zeventig werd zijn archief op glasnegatieven ontdekt. En inmiddels wordt hij gezien als een van de beste Amerikaanse portretfotografen. Pas de laatste jaren doken de afdrukjes op: uit de familiealbums van de bewoners van Heber Springs.

Mark Moorman

null

Disfarmer

4. Mode

Haar! Centraal Museum, Utrecht, t/m 25 mei.

Een griezelig meisje op een sokkel, kwalachtige pruiken die lichtgeven in het donker, ragfijn geborduurde letters die samen een onleesbaar verhaal vertellen: alles op de tentoonstelling Haar! in het Centraal museum in Utrecht is van (of met) mensenhaar gemaakt. Conservator Ninke Blomberg heeft over de hele wereld gezocht naar kunstenaars die haar als materiaal gebruiken. Het blijken niet de minsten; de kwaliteit van de tentoonstelling is verrassend hoog.

Evelien van Veen

null

Haar!

5. Film

Mountains May Depart. Regie Jia Zhangke.

Weinig regisseurs volgen de ontwikkelingen in hun land zo op de voet als Jia Zhangke, die met bekroonde, indrukwekkende films als Platform, Still Life en A Touch of Sin het moderne China in kaart brengt. Ook in Mountains May Depart draait het om de maatschappij-ontwrichtende rotvaart waarmee China's economie voortdendert. Zoals altijd houdt Jia daarbij oog voor de individuele gevolgen. Het drieluik, dat zich afspeelt in 1999, 2014 en 2025, draait om de mooie Tao, die kiest voor financiële zekerheid, met vervreemding als bijproduct. Een fraai, emotioneel melodrama met een vleugje beklemmende sciencefiction.

Pauline Kleijer

null

Mountains May Depart

6. Dans

Ballet Bubbles door de Junior Company van Het Nationale Ballet. Tournee t/m 29 mei.

Het trio Fuse van natuurtalent Charlotte Edmonds (19) is dé verrassing van het gevarieerde programma Ballet Bubbles door de Junior Company van Het Nationale Ballet. Even jonge balletdansers laten zien welke stijlen en technieken ze virtuoos moeten beheersen voor een (hopelijk) latere carrière bij Het Nationale Ballet. Edmonds voegt daar een eigen stem aan toe, door een vrouw de leiding te geven over twee mannen, in een bijna sacrale start als ruggelings verbonden trio.

Annette Embrechts

null

http://www.volkskrant.nl/4251906/

Meer over