Zes auteurs genomineerd voor de Librisprijs

'Boy' van J. Bernlef is een van de zes genomineerde boeken voor de Libris Literatuur Prijs 2001. De andere genomineerden zijn: Tomas Lieske ('Franklin'), de Vlaamse schrijver Erwin Mortier ('Mijn tweede huid'), Frank Noë ('Het gemaal'), Wanda Reisel ('Een man een man') en Toon Tellegen ('De trein naar Pavlovsk en...

De jury onder wie Vrij Nederland-criticus Aukje Holtrop, schrijver Willem van Toorn en NRC-columniste Marjoleine de Vos, koos de titels uit 148 uitzendingen. De winnaar van de prijs - een bedrag van honderdduizend gulden - zal op 13 mei door juryvoorzitter Winnie Sorgdrager worden bekendgemaakt.

Bernlef was in 1987 al winnaar van de prijs (toen nog AKO-literatuurprijs) met Publiek Geheim. Boy is een detectiveroman waarin de verslaggever van een lokale Amerikaanse krant de moord op een actrice moet ontrafelen. Het genomineerde boek van Tellegen is een serie verhalen die een grootvader vertelt aan zijn kleinzoon.

Erwin Mortier debuteerde in 1999 met de roman Marcel die werd bekroond met vijf prijzen en werd genomineerd voor Libris 2000. Mijn tweede huid is zijn tweede roman.

Het Gemaal van Frank Noë gaat over de wrede wereld in een werkkamp in de oorlog in de Noordoostpolder. Eerder verscheen van hem de literaire thriller De Prooi. Wanda Reisel werd in 1997 al genomineerd met haar roman Baby Storm. Haar nu genomineerde boek Een man een man gaat over de hechte vriendschap tussen twee mannen. Franklin van Tomas Lieske vertelt het verhaal van 'een verschoppeling die ondanks zijn neiging alles kapot te maken toch door zijn grote fantasie, onaangepastheid en optimisme de moed erin houdt'.

Meer over