Zenuwen Mekkagangers op de proef gesteld tijdens dollemansrit

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Mekkagangers op weg naar Muzdalifah. Beeld epa
Mekkagangers op weg naar Muzdalifah.Beeld epa

Mina, 19 januari

Dit zal het meest nachtmerrieachtige deel van de hele hadj worden. Drie miljoen mensen zijn in Mina. Ze moeten allemaal op weg naar Muzdalifah. We stappen de bus in met onze tassen, onze dekens en onze waterflessen. De bussen staan in een rij, ze zijn overvol, er zitten veel mensen op het dak.

Onze bus rijdt een halve meter vooruit en stopt dan, er wordt onophoudelijk getoeterd. Om vier uur 's middags stappen we in de bus en om zes uur zijn we vijftig meter opgeschoten.

De opstopping is opgelost - er is een opening. Elke bus racet op het gat af. De Egyptische chauffeur is watervlug en heetgebakerd. Hoewel de bus propvol zit en de airconditioning niet werkt, steekt hij vrolijk een sigaretje op en rookt hij onder het rijden.

Onze zenuwen worden danig op de proef gesteld: de chauffeur rijdt voortdurend de berm in en uit, jaagt daarbij veel stof omhoog. De assistent staat tegen hem te schreeuwen. Hij schreeuwt terug. De assistent gaat helemaal over hem heen hangen en schreeuwt nog harder. De chauffeur kijkt niet meer naar de weg om zijn assistent nog beter van repliek te kunnen dienen.

Naast me zit een meisje dat in Bahrein woont en Arabisch verstaat. Zij vertelt me dat de assistent tegen de chauffeur zegt dat hij niet kan rijden, en dat de chauffeur antwoordt dat hij in Egypte miljoenen mensen heeft gereden. De assistent schreeuwt dat ze hier niet in Egypte zijn.

Rayda Jacobs (1947), Zuid-Afrikaanse schrijver. Ingekort fragment uit Mekka dagboek. Vertaling Roland Fagel. Meulenhoff/ Manteau, 2007.

Meer over