Zenders uren uit de lucht door nieuwe frequenties

De omschakeling van radiofrequenties heeft in de nacht van zaterdag op zondag tot problemen geleid bij Yorin FM, Radio 538 en RTL FM....

Volgens de verantwoordelijke FM-netoperator Broadcast Partners liep niet alles volgens plan. In Hilversum werd een kabel, waarop 12 duizend watt stond, te vroeg losgetrokken. Dit leidde tot kortsluiting en een storing die tot ongeveer vier uur zondagochtend duurde.

Een andere zenderoperator, Nozema, veroorzaakte zaterdag al een probleem. Radioluisteraars op de kabel van Casema hadden te kampen met een gestoorde uitzending van de publieke zenders Radio 1 en Radio 4.

Nozema erkende dat was verzuimd Casema te melden dat een omschakeling bij de zender Lopik een etmaal eerder zou plaatsvinden dan aangegeven. Casema, kabelleverancier van 1,4 miljoen huishoudens in west- en midden-Nederland, moest in allerijl monteurs optrommelen om de zaak te regelen.

Radio 10 FM, het oudste commerciële station van Nederland, dat aanvankelijk buiten de boot was gevallen, blijft toch uitzenden. Het is overgenomen door Sky Radio en bezet de plaats van Sky's Gouwe Ouwe Zender. Welk bedrag met de overname van de zender is gemoeid, is niet bekendgemaakt.

De (her)verdeling van radiozenders ging officieel zondag voor een periode van acht jaar in. De staatssecretaris van Economische Zaken nam vorige week na jarenlang gesteggel een besluit over alle biedingen. Veel stations moesten van etherfrequentie veranderen. Enkele commerciëlen verdwenen helemaal van de FM en er kwamen een paar nieuwe bij.

Een woordvoerder van Radio 1 tot en met 4 en 747 FM, die al langer bezig zijn met frequentieveranderingen, zegt dat luisteraars klagen over de slechte ontvangst op sommige golflengtes. 'In de grensgebieden kan het nog wel eens storen, zeker met een oud of goedkoop analoog toestel van mindere kwaliteit, zoals een wekkerradio.'

Meer over