NieuwsContainerramp

Zembla: Containerschip dat lading verloor bij Wadden had defecte zwarte doos

Het containerschip MSC Zoe, dat begin januari boven de Waddeneilanden ruim 340 containers verloor, had een defect aan de zwarte doos. Dat blijkt uit een Duits inspectierapport dat Zembla in handen heeft.

Afval van de MSC Zoe op het schip Commandant Fourcault. Beeld ANP
Afval van de MSC Zoe op het schip Commandant Fourcault.Beeld ANP

Het mankement aan de zogenoemde Voyage Data Recorder (VDR) kan een belemmering vormen voor het onderzoek naar de toedracht van de ramp met het containerschip. Uit het Duitse inspectierapport blijkt ook dat de MSC Zoe rompschade had als gevolg van ‘een incident’ en dat deze schade ‘van invloed was op de zeewaardigheid’, aldus Zembla.

Het defect kwam aan het licht tijdens een controle door de Havendienst in Bremerhaven in Duitsland. De inspecteurs constateerden dat de VDR ‘niet zoals vereist’ is. Het systeem slaat ‘real time’ gegevens op als de snelheid en diepgang van een schip en de communicatie op de brug. Die informatie is van belang om de toedracht van de ramp in kaart te kunnen brengen.

De VDR-data kan onder meer worden gebruikt om te kijken wanneer de kapitein zich realiseerde dat het schip containers verloor, en of dat op tijd werd gemeld. De Nederlandse Kustwacht berekende eerder dat al bij Terschelling containers van het schip vielen, maar pas vanuit Duitsland een melding werd gedaan. Een opzettelijk late melding is mogelijk een strafbaar feit in verband met de veiligheid op het water.

Rederij MSC verwijst Zembla voor een reactie ‘naar de autoriteiten aan wie de apparatuur is overgedragen’.

Meer over