Zelfs de gedegen krant vraagt niet: is het wel zo

Waar hebben de media het over in Indonesië? Onze correspondent Michel Maas kwam drugsdealers, vaccinaties en trottoirs tegen.

Michel Maas
'Indonesiërs hoef je niks te vertellen over buitenlanders, en zeker niet over Chinezen. Drugs, prostitutie, pedofilie: allemaal buitenlanders.' Beeld
'Indonesiërs hoef je niks te vertellen over buitenlanders, en zeker niet over Chinezen. Drugs, prostitutie, pedofilie: allemaal buitenlanders.'Beeld

Daar zitten ze weer. Handen geboeid, in oranje gevangenisoveralls achter een stapel zakken met pillen en wit poeder. Aan weerszijden poseren in zwart geklede mannen met FBI-zonnebrillen en ieder een geweer. Weer een drugsvangst, en wéér buitenlanders.

Dit keer zijn het Chinezen, of Taiwanezen, voor wie dat belangrijk vindt. Natuurlijk. Indonesiërs hoef je niks te vertellen over buitenlanders, en zeker niet over Chinezen. Drugs, prostitutie, pedofilie: allemaal buitenlanders.

President Jokowi denkt er trouwens net zo over. Vorige week moedigde hij de politie aan meteen te schieten als drugssmokkelaars ervandoor gaan. 'Vooral buitenlanders', voegde hij eraan toe, en niemand protesteerde. Dat doen de media al lang niet meer. Als de president zegt dat er een oorlog tegen drugs woedt, er een drugsnoodtoestand heerst, drugs de grootste bedreiging voor de natie zijn, zet niemand daar vraagtekens bij.

Zelfs de vooraanstaande krant Kompas gooit er braaf een alarmerende voorpagina tegenaan, zonder de vraag te stellen: is het wel zo? Iedereen in Indonesië is het er roerend over eens dat er inderdaad iets grondig mis is met het land en met de buitenlanders. Opsluiten en schieten is dan de makkelijkste oplossing. Wat je nergens leest, is dat er heel andere, succesvollere manieren zijn om de drugsproblemen aan te pakken, zoals goed onderwijs, armoedebestrijding, banen, hulpverlening en het legaliseren van softdrugs. 'Noodtoestand' en 'oorlog' klinken lekkerder.

Soms is het natuurlijk wel goed als mensen naar hun president luisteren. Deze week is een nationaal inentingsprogramma begonnen tegen mazelen en rode hond, en Joko Widodo verschijnt overal om te benadrukken dat iedereen daaraan moet meedoen.

De vooraanstaande krant Kompas gooide er een alarmerende voorpagina tegenaan. Beeld
De vooraanstaande krant Kompas gooide er een alarmerende voorpagina tegenaan.Beeld

In de stad Yogyakarta weigerden acht islamitische scholen (pesantren) mee te doen. De vaccins zouden haram zijn, onrein. Deze vaccinatieweigeraars werden meteen aangepakt. De hoge islamitische Raad van Ulama's verklaarde de vaccins halal, oftewel rein, vertegenwoordigers van de ministeries van Gezondheidszorg en Onderwijs gingen naar de weigerachtige scholen en ook de president bemoeide zich er persoonlijk mee. Zeven van de acht scholen bonden in en met de achtste wordt nog gepraat. Zo kan het ook, in een land dat zich steeds meer door orthodoxe moslims in een hoek leek te laten drukken.

Indonesië heeft trouwens wat goed te maken op het gebied van vaccinaties. Een jaar geleden werd bekend dat artsen en ziekenhuizen jarenlang nepvaccins hebben toegediend. In plaats van hepatitisprikken kregen kinderen een simpele zoutoplossing ingespoten. Niemand weet hoeveel Indonesische kinderen er nu niet resistent zijn tegen de meest verschrikkelijke ziekten.

De stad Jakarta heeft intussen heel andere hoofdbrekens. Daar is augustus uitgeroepen tot de maand van de stoep, het trotoar, en dat wordt tijd. In de hoofdstad zijn trottoirs een mooie extra rijstrook voor bromfietsers, lege trottoirs zijn bovendien perfecte plekken om een eettent op te zetten of gebruikt te worden als parkeerplaats voor brommers en auto's. Sinds 1 augustus is dat afgelopen. De lokale ordedienst (Polisi PP) is begonnen met het slopen van fout gestalde kraampjes en eettentjes, geparkeerde bromfietsen worden weggetakeld en bromfietsers die via het trottoir de file proberen te passeren stuiten her en der op agenten, of op leden van de 'Koalisi Pejalan Kaki' (coalitie van voetgangers) die bordjes ophouden waarop staat dat de stoep er is voor de voetgangers. Dat wordt ze (nog) niet overal in dank afgenomen.

Het zal even wennen zijn. Of het gaat vanzelf weer over. Dat is eigenlijk waarschijnlijker.

Meer over