Zelfrespect

Fassbinders succesvolste film is niet alleen een hommage aan Hollywoodmelodrama's, maar ook zijn visie op het Wirtschaftswunder; het herstel van de Duitse economie na de Tweede Wereldoorlog. De drie mannen in het leven van Maria Braun reflecteren drie tijdperken in haar vaderland. Hermann, haar ware liefde, is een soldaat met wie ze trouwt tijdens de bombardementen van de geallieerden; Bill heet de Amerikaan bij wie ze haar toevlucht zoekt als haar man niet terugkomt van het Oostfront, en Oswald is een industrieel die haar rijk maakt tijdens de wederopbouw. Maria Braun wordt gespeeld door Hanna Schygulla, de absolute muze van filmmaker Rainer Werner Fassbinder (ze werkten ruim twintig keer samen). Toch zou Romy Schneider aanvankelijk de hoofdrol spelen. Maar na een ontmoeting met de Duitse filmster noemde de destijds ongenietbare Fassbinder (stress, cocaïne) haar naar verluidt een domme koe en koos toch weer voor Schygulla. In de slotscène is het radioverslag te horen van de finale van het WK voetbal 1954 - Duitsland- Hongarije (3-2). Dat was het symbool voor het zich herstellende Duitse zelfrespect. Om 23.05 uur zendt Arte Fassbinders Faustrecht der Freiheit uit, een nog altijd actueel verhaal over een jongen die de loterij wint en vrijwel direct te maken krijgt met hebzuchtige types.

Die Ehe der Maria Braun (Rainer Werner Fassbinder, 1978)

Arte, 20.15-22.10 uur.

Road to Perdition

(Sam Mendes, 2002) Aan zijn debuut American Beauty kon Sam Mendes' tweede film niet tippen, maar desondanks maakte hij van Road to Perdition, een verfilming van een ietwat vlakke gangsterstrip uit 1998, een niet te missen misdaaddrama, al is het alleen maar omdat Paul Newman hier zijn laatste echte rol speelde. Newman is de maffiabaas die Tom Hanks in dienst heeft. Die heeft in dit uiterst sfeervolle gangsterdrama, waarin het vaak donker is en veel regent, een rekening te vereffenen, wat hem zwaar valt omdat zijn mores hem anders ingeven en hij zijn zoon niet zo wil opvoeden. Ook met een doodenge Jude Law als gestoorde persfotograaf dan wel huurmoordenaar.

RTL 7, 20.30-22.45 uur.

The Mexican

(Gore Verbinski, 2001) Grote Hollywoodsterren worden vroeg of laat een keer gekoppeld. Dat Brad Pitt en Julia Roberts samen in The Mexican te zien zouden zijn, schiep echter valse verwachtingen, want ze spelen slechts een handjevol scènes samen. Roberts wordt gegijzeld door de gevoelige huurmoordenaar James 'Tony Soprano' Gandolfini, die niet het risico wil lopen dat haar echtgenoot Pitt, die voor hem een antiek pistool uit Mexico moet halen, er met de buit vandoor gaat.

Net 5, 20.30-23.00 uur.

undefined

Meer over