nieuws

Zelfmoordaanslagen in Oegandese hoofdstad Kampala: ‘Iedereen probeert weg te komen’

Een serie terreuraanslagen in de Oegandese hoofdstad Kampala heeft dinsdag aan zeker drie mensen het leven gekost.

Mark Schenkel
Twee zelfmoordterroristen lieten hun bommen afgaan in de buurt van het parlement in Kampala. Beeld AFP
Twee zelfmoordterroristen lieten hun bommen afgaan in de buurt van het parlement in Kampala.Beeld AFP

Zelfmoordterroristen bliezen zichzelf volgens de politie op nabij het hoofdbureau van de politie en het parlement, middenin het stadscentrum van Kampala. Meer dan 30 mensen zouden gewond zijn geraakt. Hoewel de aanslagen niet direct werden opgeëist, zinspelen de Oegandese autoriteiten op betrokkenheid van een regionale organisatie die claimt banden met IS te hebben.

De eerste explosie deed zich kort na 10 uur ‘s ochtends plaatselijke tijd voor bij de ingang van het hoofdbureau van de politie. Op beelden van bewakingscamera’s die via lokale media zijn uitgelekt, is te zien hoe een man met een rugzak om zichzelf de lucht in blaast. Zeker twee andere personen zouden daarbij ook om het leven zijn gekomen.

Drie minuten later was het raak op een straat naast het parlement, een paar honderd meter verderop. Daar zouden twee terroristen zichzelf hebben opgeblazen en ten minste één andere persoon mee de dood in hebben genomen. Het dodental op deze, doorgaans drukke, locatie loopt mogelijk nog op. Direct na de aanslagen gelastte het parlement een geplande zitting af en ontvluchtten duizenden mensen het centrum van Kampala, waardoor er lange files ontstonden.

‘De stad is chaotisch, iedereen probeert weg te komen. De ontploffingen waren ontzettend sterk’, zo laat een ooggetuige weten. Delen van de binnenstad zijn afgezet door de politie, die onderzoek verricht.

‘Binnenlandse terroristen’

De politie wees dinsdagmiddag meteen met de beschuldigende vinger naar ‘binnenlandse terroristen’ die banden zouden hebben met de Geallieerde Democratische Strijdkrachten (ADF), een door de islam geïnspireerde groep die in de jaren negentig in Oeganda ontstond maar tegenwoordig vooral in het net over de grens gelegen Oost-Congo opereert. Een van de leiders van de ADF zwoer in 2019 trouw aan terreurbeweging IS. Hij doopte de groep strijders onder zijn persoonlijke bevel om tot Islamitische Staat Centraal-Afrikaanse Provincie.

Of deze groep in de praktijk ook echt samenwerkt met IS, is onduidelijk. Volgens sommige analisten ontlenen de bewegingen vooral inspiratie aan elkaar en delen ze online-propaganda. In Oeganda duiden de meeste mensen de ‘Centraal-Afrikaanse’ groep nog steeds aan als ADF.

Deze beweging zou vorige maand de verantwoordelijkheid hebben opgeëist voor een bomaanslag op een klein restaurant in een buitenwijk van Kampala, waarbij een 20-jarige serveerster om het leven kwam. Daags daarna kwam door een explosie in een bus, buiten Kampala, één persoon om het leven. Volgens de politie ging het om een zelfmoordterrorist van dezelfde groep die zichzelf per ongeluk had opgeblazen.

De ADF richtte zich na haar ontstaan, een kwarteeuw geleden, tegen de regering van de Oegandese president Yoweri Museveni. In die tijd vond er in Kampala al eens een serie aanslagen plaats. Nadat de groep rond de eeuwwisseling de grens met Congo over was gedreven, liet ze binnen Oeganda lange tijd minder van zich horen. In Oost-Congo houden de strijders zich bezig met handel in grondstoffen, maar ze vallen ook regelmatig lokale bewoners en soldaten aan, waarbij soms ware bloedbaden worden aangericht. Ook zijn blauwhelmen van de VN-missie in Oost-Congo het doelwit geweest.

Meer over