Zelfgemaakte chocoladelego

Iedereen houdt van chocola, iedereen houdt van lego, wat kan er logischer zijn dan chocoladelego, vindt Ernst Arbouw. Ook lekker met gezouten karamel en pistachenootjes.

null Beeld Bier en brood
Beeld Bier en brood

In het kastje boven de magnetron ligt een chocoladeletter. 200 gram pure chocolade, onaangebroken. Je zou zeggen: dat kan niet. In een normaal huishouden kan zo veel chocolade niet zo lang ongeschonden overleven. Bij ons wel dus, want ik heb een beetje vreemde tic met chocoladeletters. Een chocoladeletter moet je bewaren voor een goed moment. Voor normale mensen is 5 december zo'n moment, vanaf ongeveer half zeven 's avonds, maar in mijn hoofd werkt dat dus, eh, anders.

(Even een snelle terzijde: met champagne heb ik precies hetzelfde. Ik heb een keer een fles champagne cadeau gekregen die daarna bijna tien jaar op het bovenste rekje van de koelkast heeft gelegen. Een huisgenoot heeft me uiteindelijk na een voetbalwedstrijd Nederland - Joegoslavië (6-1) overtuigd de fles toch maar open te maken.

Als ik het me goed herinner had hij twee argumenten: 1) Er moet een eind komen aan het voetbal-en-bier-paradigma. 2) We kunnen hem beter nu openmaken, want de halve finale loopt natuurlijk uit op strafschoppen en dat wordt een flop. Uiteindelijk bleek maar één van die twee stellingen te kloppen.)

Benodigheden

- 150 gram voedselveilig siliconenrubber
- 200 gram pure chocolade Slaolie

En eventueel
- Suiker en basterdsuiker
- Slagroom
- Pistachenootjes

Vormpjes

Terug naar het probleem. De chocoladeletter-in-de-kast heeft sinds begin deze maand gezelschap van een niet onaanzienlijke hoeveelheid paaseitjes. Het wordt tijd om in te grijpen - maar hoe? De oplossing dient zich aan als ik op een zondagochtend met onze zoon (5) op het vloerkleed lig, omgeven door honderdmiljoen legosteentjes. Maar natuurlijk. Iedereen houdt van chocola, iedereen houdt van lego, wat kan er logischer zijn dan chocoladelego?

Om chocoladelegoblokjes te maken, heb je eerst vormpjes nodig. Kookspulletjes- en taartenbakwinkels op internet verkopen voedselveilig, warmtebestendig siliconenrubber dat je kunt gebruiken om zelf mallen te maken. Dat siliconenrubber is er in twee varianten, kneedbaar en gietbaar. Met een pakje van 150 gram kneedbare tweecomponentenrubber van silli.creations en een stapel legosteentjes ga ik aan de slag.

Voor het maken van de siliconenvormpjes is ook een vorm nodig. Inderdaad: legoblokjes. Neem losse steentjes of zet een stuk of drie, vier blokje op een grondplaat.

Siliconenrubber

Op de verpakking van de siliconen staat een gebruiksaanwijzing. Volg die naar de letter. Als er bijvoorbeeld staat: 'Handen, gereedschap en werkoppervlak licht invetten met slaolie', wees dan niet eigenwijs. Denk niet: lekker belangrijk, dat rubber blijft heus niet aan de tafel kleven. Dat rubber blijft namelijk wél aan de tafel kleven, en aan je gereedschap, en aan je handen.

De rest is een kwestie van wegen en mengen. Het siliconenrubber wordt geleverd in twee bakjes, wit en groen. Weeg gelijke delen van het witte- en het groene spul en kneed dat door elkaar tot het een homogene, zachtgroene massa is. 20 gram wit plus 20 gram groen is genoeg voor een enkel blokje. Voor een vorm van drie of vier blokjes is ongeveer twee keer 50 gram nodig. Druk de siliconen met zachte hand rond de legoblokjes (invetten!) en laat een paar uur drogen.

Om te zorgen dat gesmolten chocolade bij het stollen een mooie zachte glans krijgt en mooi knapperig wordt, moet je het proces eigenlijk temperen: door het controleren van de temperatuur zorgen dat het vet in de cacaoboter op de juiste manier kristalliseert.

Spatten gloeiende caramel

Voor het temperen van chocolade bestaan verschillende methoden, met als belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk dat het veel te veel gedoe is.

Om chocolade zonder allerlei tijdrovende bewerkingen min of meer te temperen, kun je de chocoladeletter au bain marie smelten en daarna de temperatuur laten zakken tot 31 à 32 graden. Giet of kwast de chocolade in de vormpjes en laat op een niet al te koude plek rustig stollen.

Je hoeft natuurlijk niet per se massieve chocoladeblokjes te maken. Je kunt de lego ook vullen met - bijvoorbeeld - gezouten karamel en pistachenootjes. Smelt daarvoor 15 gram suiker in een pannetje tot het goudbruin is, voeg 60 milliliter slagroom, een halve lepel basterdsuiker en een mespunt zout toe. Flink roeren, oppassen voor spatten gloeiende karamel.

Smeer met een kwastje razendsnel een laag chocola in de vormpjes, laat stollen, voeg de karamel en de (ongezouten) pistachenootjes toe, strijk de bodem dicht met nog meer chocolade.

Helaas zijn niet alle siliconenvormpjes even goed gelukt, waarschijnlijk omdat ik een beetje ongeduldig was. Een paar blokjes hebben rare hoekjes of niet goed gelukte noppen. Dat probleem is te ondervangen met de kant-en-klare officiële lego-ijsblokjesvorm. Het nadeel is dat de blokjes in die vorm iets groter zijn dan echte lego zodat je er niet mee kan bouwen. Dat kan natuurlijk ook een voordeel zijn, als je ze wilt vullen met gezouten karamel bijvoorbeeld.

null Beeld Bier en brood
Beeld Bier en brood
Meer over