Zelfdoorboorde Maya-penis

Het is een opmerkelijk, cultuurkenmerkend object dat vanaf komende vrijdag te zien is op de tentoonstelling MAYA 2012 – De mysteries van een eeuwenoud volk in Museum Volkenkunde te Leiden: een lintel of latei (draagconstructie boven een doorgang) van een Guatemalalaanse Maya-tempel uit het jaar 766 waarop een bloedlatingsritueel is...

Voor de interactieve tentoonstelling over de Maya-cultuur (550 v. Chr. tot heden), met een scala aan voorwerpen (bijvoorbeeld de Leiden Plate, een jade-hanger met hiërogliefen), foto’s, films, opdrachten, spelen en veel aandacht voor het schrift, is 2012 als uitgangspunt genomen omdat een van de Maya-kalenders op 21 december van dat jaar een nulpunt bereikt – in de tijdrekening van de Maya’s: 13.0.0.0.0. Dat de expositie nu al wordt gehouden, hangt samen met de rampenfilm 2012 van fantasy-regisseur Roland Emmerich, die op 11-11-2009 in première gaat, en met een nieuwe AVRO-jeugdserie op tv: 2012, het jaar nul.

Voor sommige spiritualisten en andere gelovigen is 2012 het jaar van het einde der tijden. Zij zeggen hun informatie te ontlenen aan kosmische berekeningen. Maar als je daar meer over zou willen weten, kun je beter in Leiden gaan kijken naar wat de oude Maya’s met hun precieze astronomische waarnemingen deden, en met hun voorspellingen over zon en maan.

Meer over