Zelfde kampioenen in andere gewichtsklassen

De indeling in nieuwe gewichtsklassen heeft voor de Nederlandse judoka's niets veranderd. Bij de NK in Den Bosch stonden zaterdag de bekende mannen op de hoogste trede van het ereplatform....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Sonnemans (-100 kg) was al aan zijn zesde Nederlandse goud toe. Nijmegenaar Alexander Liethof was niet opgewassen tegen de Haarlemse topjudoka. Van der Geest (+100 kg) had in de halve finale erg veel moeite met Sydney McCarty, die 125 kilo op de schaal bracht. De succesvolle Haarlemmer stond dertien seconden voor afloop nog achter maar kreeg zijn kolossale clubgenoot toch nog uit balans.

Dat bracht hem voor de derde keer in de eindstrijd tegenover Denny Ebbers, na anderhalf jaar blessureleed, dit seizoen terug is op het hoogste niveau. De Nijmeegse zwaargewicht liet zich verrassen door een voetveeg van Van der Geest.

Diens jongere broer Elco moest genoegen nemen met zilver. In de klasse tot 90 kilo stond hij dan ook tegen de internationaal gelauwerde Mark Huizinga op de tatami. Huizinga veroverde z'n vierde nationale titel met ippon. In het verleden was hij al eens de beste in de categorie tot 78 kg en tweemaal in die tot 86 kg. Ook in de lichtere klassen dezelfde gezichten. Op dat van Edwin Steringa (nu -81 kg) na. De Fries verscheen niet in de Bossche Maaspoort wegens een blessure. In de Europacupwedstrijd tegen Oekraïne liep hij een nekhernia op. Die houdt hem ook volgende week bij de EC-finale in Abensberg nog aan de kant.

Bij de nationale titelstrijd profiteerde Arshak Dagbaghian, vorig jaar al tweede, van de afwezigheid van Steringa. De gevluchte Armeniër, in het bezit van de C-status, schakelde eerst Maarten Arens, de Europese kampioen van '95, en Patrick Klas uit en won daarna ook overtuigend van Bas Jan Berkhout uit Hoorn. Dagbaghian wil zich nu gaan bewijzen bij A-toernooien.

Zover is het voor Valeri Tsyarkviani nog niet. Op 23 november beslist de Zwolse rechter of deze Georgiër uit Heerde een verblijfsvergunning krijgt of terug moet naar land van herkomst. Als Tsyarkviani op het vliegtuig wordt gezet, dan is dat in het bezit van twee Nederlandse titels. Vorig jaar versloeg hij Ken van Nol in de finale tot 71 kg, nu was hij in de categorie tot 73 kg te sterk voor Dennis Meijer uit Alphen aan den Rijn.

Marthijn van Oostrum (-60 kg) werd voor de vierde keer kampioen. De judoka van Ryu Nijmegen liet zijn clubgenoot Antoine Haef het zilver. Met een vol punt won Patrick van Kalken (-66 kg) van het 17-jarige talent Brijon van Dijk.

Meer over