Zelf likeur maken

'De bramen zijn dit jaar wat klein', zegt een kenner. Zoals we vorige week al schreven, zijn de duinen tot 15 september opengesteld voor iedereen die bramen wil plukken....

Laat de bramen 48 uur in de wijn weken. Wie er echt een zwaar karwei van wil maken, kan de vruchten door een zeef persen. Handiger is het om ze in een keukenmachine te pureren. Dan komt het zware werk. Leg een zeef op een grote schaal en bekleed de zeef met een doek, liefs van katoen. Giet de wijn met bramen door de zeef. De vruchten blijven liggen, die moet u als het waren uitwringen. Vang het sap op in de grote schaal waar de wijn al inzit. Hoe meer kracht u uitoefent, hoe meer bramensap vrijkomt.

Meet hoeveel vocht u hebt en voeg aan elke liter 1,5 kilo suiker toe. Roer door elkaar en giet het geheel in een ruime pan met een stevige bodem. Kijk goed hoe hoog het vocht komt, dat is later van belang. Zet de pan op een matig vuurtje en roer tot de suiker is opgelost. Het vocht moet warm worden, maar mag zeker niet koken. Jane Grigson suggereert het gebruik van een thermometer die zo'n 40 graden moet aanwijzen. Wij vertrouwen op onze vingers. Het vocht moet ruim twee uur op het vuur blijven staan tot het iets ingekookt is en wat stroperig is geworden. Het juiste moment is lastig te bepalen, daarom is het handig te kijken of het volume slinkt. Controleer de temperatuur regelmatig en roer af en toe.

Als u tevreden bent, laat u het vocht afkoelen. Voeg de sterke drank toe. Voor elke drie koppen vruchtenvocht moet er een kop sterke drank bij. Giet in een schone flessen. Sluit de fles zorgvuldig. Het resultaat is, helaas, pas na twee dagen op smaak.

Meer over