Zelf hebben we niet met vlaggen staan wapperen

Sab, de Guyaanse nanny, heeft Bouterse gestemd. ‘Coz he gimmie permanent stay in dis country’, legde ze stralend uit. Maar vanmorgen had ze alweer twijfels over de man die ze aan een monsterzege hielp: ‘Dem say he dangerous coz he kill people.’..

Ja hèhè, dat hadden we al uitgelegd. Maar moeten we nanny nu ontslaan? Dat zal de baby niet leuk vinden.

Zwager heeft zijn personeel wel subtiel bedreigd. De klusjesman kreeg te horen dat hij fijn Bouta mag stemmen, maar niet om salarisverhoging moet vragen als de inflatie toeslaat. Daar vrezen we voor: de inflatie die komen gaat zodra NDP-machthebbers de schatkist weer als hun persoonlijke rekening courant gaan gebruiken ter financiering van feestjes en partijtjes.

Dus is gedachte 1 bij het opstaan: wat doet de koers? ? In Suriname bedoelen we met ‘de koers’ niet iets met wielrennen, maar de verhouding tussen de lokale SRD en de Amerikaanse dollar. Over ‘de koers’ kun je altijd een gesprekje aanknopen met wildvreemden.

Onder president Venetiaan wist de Centrale Bank de koers redelijk stabiel te houden. Dat is cruciaal in een land dat elk schroefje moet importeren en waar iedereen boven de 40 zich nog kan herinneren dat ze tijdens de hyperinflatiejaren in de rij moesten staan voor suiker.

Maar op de dag dat Desi Bouterse – die van de dictatuur, de moordpartijen, de smerige burgeroorlog en de lange rijen voor lege winkels – de verkiezingen grandioos wint, voelen we de inflatie al. Bij het afleveren van Het Kind op de peuterschool staat de directeur te wenken. Ze fluistert: ‘In US blijft het gelijk, maar in SRD moet ik het schoolgeld verhogen. Echt.’ Ze heeft hard met vlaggen gewapperd, zegt ze. ‘Van de goede partij!’ Maar de vlaggenwapperaars van Bouterses NDP – boze jongens en meisjes uit de volkswijken – hebben gewonnen.

Zelf hebben we niet meegedaan aan dat gedoe met vlaggen. We mochten niet stemmen. Zoals zo velen hier zijn we Nederlander. Surinamer willen we best worden. Maar dan moeten we die bordeauxrode vrije toegang tot de Europe Unie inleveren, want Suriname verbiedt de dubbele nationaliteit. En we zijn wel goed, maar niet gek.

Daar zitten we dan in onze villa in de vinex van Paramaribo. Nep-Surinamers, die hier kwamen vanwege de eindeloze ruimte en de dito mogelijkheden in dit land waar zo veel meer kan, mag en onontgonnen is dan in Nederland. Het was er stabiel en hoopvol – politiek en economisch. Reuze gezellig ook.

Net horen we Bouterse op de radio een verslaggever afblaffen dat hij ‘geen domme vragen’ beantwoordt. Tja, hij houdt niet van journalisten. Sowieso is hij niet gek op democratie en de grondwet. Ik zal voortaan ‘huisvrouw’ invullen als ze vragen naar mijn beroep op een van de vele formulieren waar ze hier zo dol op zijn.

Koffers pakken dan? Maar zei het kind niet laatst meer dan tevreden na een partijtje buitenspelen met Fernandesijsje: ‘Mama, ik wil voor aaaaltijd hier blijven’?

Meer over