Zelf gaatjes vullen

Het was er nog niet: een eerste hulp bij gebitsproblemen. De firma Oral Comp in Amsterdam vult dat gat nu op met de Dentpack....

Bert Scholtens

In het tasje zit een flesje met het bekende ontstekingsremmende mondspoelmiddel chloorhexidine en een flesje met kruidnagelolie, een pijnstiller uit oma's tijd, of zelfs van ver daarvoor. Verder: een rolletje met wel erg weinig floss, enkele tandenstokers, latex handschoenen en een tubetje tandvulmiddel.

In het doe-het-zelfpakketje zit bovendien een handleiding, in het Nederlands en in het Engels. Daarin staan de meest voorkomende gebitsproblemen beschreven zoals loszittende tanden en kiezen, uitgevallen vullingen en verstandskiesproblemen, met telkens een rijtje aanwijzingen. Is de diagnose bijvoorbeeld 'afgebroken tand zonder pijn' dan luidt het advies: geen noodvulling aanbrengen. De uithardende pasta kleeft toch niet aan het tandoppervlak. Thuis naar de tandarts, zegt het boekje. Wanneer een stukje van een kies afbreekt, zonder pijn, kan wel worden gevuld met een bolletje noodvulling. Tandartsen gebruiken daarvoor een vergelijkbaar zinkoxidecement. Is er pijn dan moet de tand of kies eerst met een wattenstaafje worden voorzien worden van wat kruidnagelolie. Blijft de pijn, dan is het raadzaam spoedig een afspraak te maken met de tandarts; een advies dat vanzelf zal worden opgevolgd.

Dentpack is een idee van de Amsterdamse tandarts Mike Kesseler. Hij werd op het idee gebracht nadat nogal wat patiënten van hem met vragen kwamen over wat ze het beste mee zouden kunnen nemen op lange reizen. 'Direct na elke grote vakantie melden zich altijd tientallen patiënten met losgelaten kronen, tandvleesontstekingen en uitgevallen vullingen. Zij kunnen nu tijdens de vakantie al iets doen.'

Materialenexpert prof. dr. Albert Feilzer van het interuniversitaire tandheelkundig instituut Acta in Amsterdam vindt de inhoud van het tasje de moeite niet waard. 'Van de honderd kiespijnproblemen op vakantie hebben er hooguit twee baat bij de inhoud van dat tasje. Bij het gros van de problemen heeft men er niets aan, en zal men toch naar de lokale tandarts moeten.

'Na gebruik van een bandenplaksetje kun je tenminste verder fietsen. Dat geldt hier niet voor. Mensen kunnen beter met een goed verzorgd, gesaneerd gebit op vakantie gaan. Dat beperkt het risico op gebitsproblemen het beste.'

Het Dentpack eerste-hulptasje is voor f 39,95 te koop via de internetsite van de ANWB, waar het prijkt tussen wereldstekkers, reisdompelaars en talloze reisgidsen. Ook diverse tandartsen verkopen de tasjes.

De grote klap komt volgende week, dan komt het product te liggen in de schappen van de DA-drogisterijketen; in juni volgt de Etos.

Meer over