Zeldzame vrijspraak van majesteitsschennis in Thailand

In een uitzonderlijke rechtszaak heeft het Thaise Hooggerechtshof een computerprogrammeur vrijgesproken van majesteitsschennis. Vorige week werden een Thaise man en vrouw nog tot respectievelijk 30 en 28 jaar celstraf veroordeeld wegens belediging van de koning en de monarchie. Het waren de langste straffen die ooit voor dit vergrijp zijn uitgedeeld.

Een portret van koning Bhumibol. Beeld epa
Een portret van koning Bhumibol.Beeld epa

De 44-jarige Surapak Phuchaisaeng ging vrijuit omdat het Hooggerechtshof net als eerdere lagere rechtbanken twijfelde aan het aangevoerde bewijsmateriaal. De rechters erkenden dat met de laptop van de programmeur geknoeid kon zijn. De computer was na inbeslagname twee keer aan en uit gezet voordat deze formeel werd onderzocht, waardoor het mogelijk was er belastend materiaal op te zetten.

Surapak, die volgens de aantijging in november 2011 via sociale media negatieve berichten had verspreid over koning Bhumibol, heeft altijd gezegd onschuldig te zijn. Toch werd hij in afwachting van een rechtszaak een jaar lang opgesloten. Het Thaise OM ging tweemaal in beroep tegen zijn vrijspraak.

De uitspraak is volgens waarnemers uitzonderlijk omdat verdachten meestal op allerlei manieren worden gedwongen te bewijzen dat ze onschuldig zijn, vaak in een geheim proces waarbij verslaggevers niet aanwezig mogen zijn.

Zestig jaar de cel in
Op majesteitsschennis staat in Thailand vijftien jaar celstraf, maar wie de koning meermaals beledigt, in vier verschillende Twitter-berichten bijvoorbeeld, kan in theorie voor zestig jaar de cel ingaan.

Vorige week bekritiseerde de VN-commissaris voor mensenrechten Thailand voor het verbod op majesteitsschennis en de 'disproportioneel hoge' bijbehorende straffen. Hij riep het land op gevangenen die deze straf hadden gekregen vrij te laten omdat ze slechts hun recht op vrije meningsuiting uitoefenden.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Verbod op masjesteitsschennis

Verbod op masjesteitsschennis Met het verbod op majesteitsschennis bevindt Nederland zich in het gezelschap van Thailand, het vooroorlogse Japan en dat van verdwenen absolutistische monarchieën. Alleen dat zou al voor afschaffing pleiten, schrijft Sander van Walsum in zijn commentaar.

Meer over