Zeldzame strop voor miljardair Warren Buffet

Warren Buffet, de steenrijke Amerikaanse investeerder, kon vorige maand nog ettelijke honderden miljoenen aan zijn vermogen toevoegen vanwege de verkoop van zijn belang in Capital Cities/ABC aan Disney....

Een belegging die Buffet geld kost, is zo'n ongewoon verschijnsel dat het op Wall Street inmiddels gonst van de geruchten dat Buffet zijn belang in Salomon wil verkopen, schrijft het zakenblad Fortune. Sinds 1987 heeft Buffet meer dan 1 miljard dollar in Salomon Brothers gestoken. Hij kocht de aandelen voor 49 dollar per stuk, maar op de beurs zweeft de koers momenteel rond de 38 dollar.

Niet alleen Buffet raakt daardoor aardig gefrustreerd; een groot deel van het personeel krijgt zijn bonussen uitgekeerd in aandelen of opties, die inmiddels ook zo'n miljard dollar waard zijn. Volgens Fortune zijn de duurbetaalde bankiers meer dan uitgekeken op dat aandeel. Maar voorlopig zitten ze eraan vast: contractueel moeten ze vijf jaar op hun stukken blijven zitten.

Salomon's impopulariteit is gemakkelijk te verklaren. Sinds december zijn 30 van de 210 werknemers op directieniveau vertrokken. Salomon verdiende bovendien maar een schamele 116 miljoen dollar in de eerste helft van dit jaar. Dat valt tegen wanneer dat vergeleken wordt met bijvoorbeeld 1993, toen de verdiensten 1,6 miljard bedroegen.

Buffet heeft de problemen deels aan zichzelf te danken. Hij koos zelf de bestuursvoorzitter uit, de weifelende Deryck Maughan, die inmiddels het vertrouwen van het grootste deel van het Salomon-personeel moet ontberen. Buffet en Maughan zijn ook verantwoordelijk voor de leegloop bij het bedrijf. Zij bedachten een nieuw systeem van bonussen, maar dat bleek bij veel bankiers in slechte aarde te vallen. Het oude bonussysteem is inmiddels in ere hersteld, maar de schade is reeds aangericht.

De geruchten vertellen niet wie de potentiële koper van Salomon zou zijn, maar de vingers wijzen richting Europa. Voor een grote Europese bank zou Salomon een smakelijk hapje zijn, suggereert Fortune.

Meer over