Zeldzame paddenstoel in Noord-Hollands bos

Paddenstoelenliefhebbers hebben een zeer zeldzame paddenstoel ontdekt in het Noord-Hollandse Robbenoordbos. De heeft de Nederlandse Mycologische Vereniging bekendgemaakt. Het gaat om de gespikkelde champignonparasol.

De gespikkelde champignonparasol in Robbenoordbos. Beeld Nederlandse mycologische vereniging/Piet Brouwer
De gespikkelde champignonparasol in Robbenoordbos.Beeld Nederlandse mycologische vereniging/Piet Brouwer

De leden van de Paddenstoelenwerkgroep 'De Noordkop' herkenden de paddenstoel direct door zijn overwegend witte kleuren en de naar boven gerichte ring rond de steel.

Driemaal eerder
De paddenstoel komt voor in enkele Europese landen, waaronder Nederland. Maar ook in ons land blijft het een zeldzaamheid. De gespikkelde champignonparasol is slechts drie keer eerder gevonden. De eerste vondst dateert uit 1994 en vond plaats in het Zuid-Limburgse Bunderbos. Nadien werden er nog exemplaren gevonden in het Limburgse Stokhem. Op 4 oktober 2007 werd hij voor het eerst aangetroffen in Noord-Holland in een sparrenbosje in de duinen bij Castricum. De paddenstoel is zo zeldzaam en kwetsbaar dat hij op de 'rode lijst voor bedreigde paddenstoelen' is geplaatst.

Het Robbenoordbos is een laaggelegen vochtig bos in het noorden van de Wieringermeer. Het bestaat uit percelen loofbos, naaldbos en gemengd bos (loof- en naaldbomen). De Gespikkelde champignonparasol werd in een gemengd bos aangetroffen onder Den en Esdoorn. Wat tijdens de vondst direct opviel was de opvallend zachte, vochtige en humusrijke ondergrond van de vindplaats.

Kort leven
Hoe vergankelijk champignonparasols kunnen zijn bleek een dag na de vondst. De locatie werd toen weer bezocht om extra foto's te maken. Aangekomen op de vindplaats leken ze wel van de aardbodem verdwenen. Na lang zoeken en waarschijnlijk met heel veel geluk werden honderd meter van de oude vindplaats nog een paar puntgave exemplaren gevonden. Uit dit voorval blijkt dat de fragiele paddenstoeltjes slechts een kort leven zijn beschoren waardoor de kans om ze te vinden een stuk wordt verkleind.

null Beeld Nederlandse mycologische vereniging/Piet Brouwer
Beeld Nederlandse mycologische vereniging/Piet Brouwer
Meer over