Zeldzame ibissen sterven massaal

Binnen één enkele week is de wereldpopulatie van de zeldzame kaalkop-ibis met 17 procent gedaald. Van deze vogelsoort zijn vorige maand 38 dode exemplaren gevonden, meldt New Scientist deze week....

De Geronticus eremita kwam vroeger voor in heel Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het dier werd bijna overal verdrongen; het huist alleen nog op de steile kliffen in het westen van Marokko, in een wijde cirkel om de stad Agadir.

Boosdoener bij de teruggang was de mens. Deze verdreef de kaalkop ibis door erop te jagen en de natuurlijke omgeving van het dier te ontginnen voor de landbouw.

In opdracht van de Britse Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) houden lokale vissers de kaalkop-ibissen in de gaten. De populatie was de laatste twintig jaar stabiel gebleven. Totdat een visser op 10 mei het eerste vogellijk vond. In de dagen daarop werden nog 37 dode kaalkop-ibissen aangetroffen. Enkele daarvan hebben vlak voor hun dood overgegeven, andere zitten onder de bloeduitstortingen.

Bioloog Chris Bowden die namens de RSPB onderzoek doet naar de zeldzame ibis, vermoedt dat de doodsoorzaak eerder een gif is dan een infectieziekte. Laboratoriumonderzoek sluit besmetting door micro-organismen uit, het onderzoek naar gif gaat nog door.

De verdenking ging in eerste instantie uit naar een poel waaruit de vogels vaak dronken. Elf kadavers werden daarin gevonden. De bioloog dacht dat landbouwgif in het water terecht was gekomen. Ten onrechte, want de lokale boeren gebruiken nauwelijks pesticiden en andere dieren die uit hetzelfde water dronken, bleven ongedeerd.

Meer over