Zelaya begint aan terugreis naar Honduras

De afgezette Hondurese president Manuel Zelaya is donderdag vanuit Nicaragua begonnen aan de terugreis naar zijn land. Zelaya wil vrijdag of zaterdag de Hondurees-Nicaraguaanse grens oversteken om opnieuw het presidentschap op te eisen.

ANPEFE en AFP

Zelaya vertrok uit de Nicaraguaanse hoofdstad Managua in de richting van het noordelijker gelegen Estelí. Enkele ministers uit zijn op een zijspoor gezette regering maken deel uit van de colonne van vijftig voertuigen.

De Hondurese interim-regering van president Roberto Micheletti heeft de grens met Nicaragua gesloten om te voorkomen dat Zelaya het land inkomt. Mocht dat toch gebeuren, dan loopt de afgezette president het risico dat hij wordt gearresteerd en zich voor de rechter voor hoogverraad moet verantwoorden.

Referendum
Het Hondurese leger zette Zelaya op 28 juni af. Op die dag zou een omstreden referendum moeten worden gehouden, dat de weg zou kunnen vrijmaken voor de herverkiezing van het staatshoofd. Zelaya werd opgepakt en het land uitgezet. De voorzitter van het parlement, Micheletti, volgde Zelaya op.

De Costa Ricaanse president Oscar Arias probeerde door bemiddeling een einde aan de politieke crisis in Honduras te maken. Die bemiddelingspogingen leverden echter niets op.

Meer over