Zeker zes doden bij vakbondsprotesten in Mexico

Bij protesten van leden van een lerarenvakbond in het zuiden van Mexico zijn zondag 6 mensen om het leven gekomen en 53 mensen gewond geraakt toen ze op de politie stuitten, die een blokkade van een snelweg wilde opheffen. Onder de gewonden waren 45 agenten, 21 mensen zijn opgepakt.

De confrontatie tussen agenten en demonstrerende leraren, blakbij Nochixtlan.Beeld AP

Volgens de politie waren de grootste relschoppers geen leden van de vakbond, maar was het protest ,,geïnfiltreerd'' door gewapende mannen.

Gemaskerde mannen gooiden molotovcocktails en schoten op agenten en burgers, zei Enrique Galindo, hoofd van de federale politie. De oproerpolitie reageerde op haar beurt met traangas.

Enkele dagen
De protesten die al enkele dagen aanhielden, vonden plaats in Nochixtlan, 80 kilometer ten noordoosten van Oaxaca, de hoofdstad van de gelijknamige staat. De snelweg werd enkele dagen gelden geblokkeerd door een radicale tak van National Coordinator of Education Workers (CNTE).

Drie agenten zijn gewond geraakt door geweervuur, aldus de federale overheid in Mexico. Volgens de overheid droegen de agenten die de blokkades wilden opheffen geen vuurwapens en kwamen de schoten van buiten de barricades op de geblokkeerde snelweg.

Boos
De leraren zijn het niet eens met op handen zijnde hervormingen van het onderwijssysteem. Ze zijn met name boos over een maatregel die verplichte evaluaties van docenten voorschrijft en de arrestatie van meerdere vakbondsleiders.

De Mexicaanse politie arresteerde vorige week het hoofd van de lokale lerarenvakbond, die ook op landelijk niveau een centrale rol speelt bij de protesten, op verdenking van corruptie.

Meer over