NieuwsSteekpartij Parijs

Zeker vijf doden bij steekpartij op hoofdbureau politie Parijs

Bij een steekpartij op het hoofdbureau van de politie in Parijs zijn donderdag vijf doden gevallen. Onder hen is de dader. Het gaat om een 45-jarige politiemedewerker. Zijn motief is nog niet bekend.

Soldaten patrouilleren buiten het hoofdkantoor van de Parijse politie na een steekpartij waarbij vijf doden vielen. Beeld AP
Soldaten patrouilleren buiten het hoofdkantoor van de Parijse politie na een steekpartij waarbij vijf doden vielen.Beeld AP

De dader zou rond 13.00 uur in een kantoor in het politiegebouw drie politiemannen hebben neergestoken met een keukenmes, zei een ooggetuige tegen dagblad Le Monde. Zij zijn alle drie overleden. Daarna heeft de man op een trap twee vrouwelijke politiemedewerkers aangevallen. Een van hen overleed ter plekke, de ander is per traumahelikopter naar het ziekenhuis overgebracht. Zij verkeert buiten levensgevaar. De dader werd op de binnenplaats van het politiebureau doodgeschoten door een agent. Volgens dagblad Le Figaro zou de man een keramisch mes hebben gebruikt, dat niet detecteerbaar was voor de beveiligingspoortjes.

Het gaat om een 45-jarige man die werd geboren op het eiland Martinique, een overzees departement van Frankrijk. Hij is al zo’n twintig jaar werkzaam voor de Parijse politie, en vervulde een technische functie bij de inlichtingenafdeling van het politiebureau. De drie agenten werkten eveneens op die afdeling. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner, die net als president Emmanuel Macron snel ter plaatse was, heeft de dader tijdens zijn loopbaan nooit gedragsproblemen vertoond. Een woordvoerder van politievakbond Alliance noemde hem ‘een modelwerknemer’.

De steekpartij vond plaats op het hoofdbureau van de Parijse politie op het Île de la Cité, het eilandje in de Seine waar ook de Notre-Dame staat. De toegangswegen naar het bureau werden onmiddellijk na het incident afgesloten. President Macron sprak van ‘een echt drama’.

De politie heeft de woning van de dader doorzocht. Zijn vrouw is aangehouden. Een woordvoerder van politievakbond France Police – Policiers en colère zei dat het vermoedelijk gaat om een geëscaleerd conflict tussen de dader en zijn leidinggevende. Politieonderzoekers die zich met de zaak bezighouden gaan volgens Franse media uit van een uit de hand gelopen arbeidsconflict. Zij houden evenwel nauw contact met de nationale anti-terrorismedienst. Volgens dagblad Le Figaro zou de man zich anderhalf jaar geleden hebben bekeerd tot de islam. Dat meldt de krant op basis van een politiebron.

De steekpartij komt een dag nadat zo’n 27 duizend agenten in Parijs de straat waren opgegaan om aandacht te vragen voor hun arbeidsomstandigheden. De demonstranten protesteerden tegen de hoge werkdruk, lage lonen en de naderende hervorming van het pensioenstelsel, maar ook tegen het geweld waar ze tijdens hun werk mee te maken krijgen en het gebrek aan steun uit de samenleving. De protesterende agenten vroegen bovendien aandacht voor het hoge aantal zelfdodingen in het korps. Sinds het begin van dit jaar beroofden 52 politiemensen zich van het leven.

Franse agenten zijn de afgelopen jaren regelmatig het doelwit geweest van aanvallen. Zo opende een schutter in 2017 het vuur op de drukke Champs-Élysées, waarbij een agent om het leven kwam. In 2016 werden een agent en diens partner thuis gedood, voor de ogen van hun kind, door een terrorist die zei te handelen namens IS.

Meer over