Zeker vijf doden bij aanslag voor ingang vliegveld Kabul

Een zelfmoordaanslag met een auto vol explosieven op een drukke rotonde bij de toegang tot de internationale luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft maandag aan minstens vijf mensen het leven gekost. Nog eens zestien mensen raakten gewond, melden de politie en het ministerie van volksgezondheid.

Een vrouw loopt weg van de plek waar een zelfmoordaanslag heeft plaatsgevonden, bij de ingang van het vliegveld in Kabul. Beeld reuters
Een vrouw loopt weg van de plek waar een zelfmoordaanslag heeft plaatsgevonden, bij de ingang van het vliegveld in Kabul.Beeld reuters

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de Taliban. Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid liet via Twitter weten dat de aanslag gericht was tegen 'buitenlanders'.

De verwrongen resten van de auto van de dader lagen bij de rotonde. Nabijgelegen winkels waren verwoest en de ruiten van een trouwzaal lagen in diggelen, melden ooggetuigen. Op de toegangsweg naar het vliegveld staat het verkeer vaak stil, omdat auto's meerdere keren bij controleposten moeten stoppen.

In de afgelopen dagen vielen bij verschillende aanslagen in de Afghaanse hoofdstad tientallen doden en honderden gewonden. De aanslagen volgden op berichten over verdeeldheid binnen de Taliban na het overlijden van Taliban-leider Mullah Omar, ruim twee jaar geleden. Zijn overlijden werd eind juli bekendgemaakt. Er werd toen ook een nieuwe leider aangewezen, Akhtar Mohammed Mansour.

Lees ook

De Taliban verkozen eind juli, na bekendmaking van de dood van Mullah Omar, een nieuwe leider: Akhtar Mohammed Mansour. Hij was voor de dood van Omar zijn rechterhand.

Lees hier het postuum van Mullah Omar, de 'bindende kracht van de Taliban' die al sinds 2001 niet meer was gezien.

Een slachtoffer van de aanslag nabij het vliegveld in Kabul wordt een ziekenhuis binnengebracht. Beeld reuters
Een slachtoffer van de aanslag nabij het vliegveld in Kabul wordt een ziekenhuis binnengebracht.Beeld reuters
Gewonden worden afgevoerd na een grote bomexplosie in Kabul. Beeld afp
Gewonden worden afgevoerd na een grote bomexplosie in Kabul.Beeld afp
Meer over