Zeker twintig doden bij golf van aanslagen in Bagdad

In Bagdad zijn zaterdag zeker twintig mensen om het leven gekomen bij meerdere bomaanslagen. De golf van aanslagen volgde op een extreem onrustige week in de Iraakse hoofdstad, waar twee dagen geleden nog de dodelijkste aanslag sinds het aantreden van premier Haider al-Abadi plaatsvond.

De ravage na een van de dodelijke aanslagen Beeld afp
De ravage na een van de dodelijke aanslagenBeeld afp

Vijftien mensen kwamen zaterdag om het leven door een autobom in de sjiitische wijk Habibiya. De autobom ging af op een open terrein waar auto's te koop werden aangeboden. 'Het onderzoek, gebaseerd op beeldmateriaal van een bewakingscamera, liet zien dat een man een witte auto parkeerde en wegdook in een nabijgelegen theewinkel. Vijf minuten later ontplofte de auto, aldus een politieman. Nog eens 35 mensen raakten gewond.

Habibiya nabij is Sadr City, waar donderdag zeker 76 mensen zijn omgekomen door een bomaanslag op een markt. Tweehonderd anderen raakten gewond. Tedreurgroep Islamitische Staat heeft die aanslag opgeëist.

Twee andere mensen werden vandaag gedood in Taji, ten noorden van de Iraakse hoofdstad. Zeven mensen raakten gewond. Weer andere ontploffingen vonden plaats in drukke straten en markten in Jisr Diyala, Madaen en Iskan. Hierbij kwamen nog eens zeven mensen om het leven.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp

Veel Nederlandse bommen

Vrijdag bleek dat Nederlandse F-16's in Irak tot nu toe 240 aanvallen hebben uitgevoerd op doelwitten van terreurbeweging Islamitische Staat. In totaal zijn sinds oktober vorig jaar zo'n 800 bommen en raketten afgevuurd op IS. Alleen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voerden meer bombardementen uit.

De campagne tegen IS heeft ook een keerzijde. Uit onderzoek van journalistencollectief Airwars bleek onlangs dat de bombardementen van de internationale coalitie onder leiding van de VS tot nu toe zeker 459 burgerlevens hebben geëist. Of ook Nederlandse bommen hebben gezorgd voor burgerslachtoffers, is niet bekend.

Vrijdag meldde het bestuur van de Iraakse provincie Anbar nog dat er bij aanvallen door de Iraakse luchtmacht in de buurt van de stad Fallujah een ziekenhuis voor vrouwen en kinderen zou zijn getroffen. Daarbij kwamen zeker 53 vrouwen en kinderen om, zei het provinciebestuur. Het Iraakse ministerie van Defensie ontkent de aanval.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over