NieuwsJeugdcamping Appelhof

Zeker acht coronabesmettingen op jongerencamping Appelhof op Terschelling

Minstens acht gasten van jongerencamping Appelhof op Terschelling bleken bij thuiskomst besmet met covid-19. De camping gaat dicht. De GGD stuurt personeel naar Terschelling om een uitbraak en verdere verspreiding te voorkomen.

Remco Andersen
Jeugdcamping Appelhof op Terschelling. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Jeugdcamping Appelhof op Terschelling.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Jeugdcamping Appelhof op Terschelling, geliefde bestemming voor jongeren op hun eerste vakantie zonder ouders, sluit de deuren nadat acht gasten besmet bleken met het coronavirus. Het is echter onduidelijk waar de oorspronkelijke besmettingsbron zich bevindt, zegt een woordvoerder van de GGD Friesland.

‘De twee jongeren die het eerst klachten kregen, sliepen met vier van de latere zieken in dezelfde tent. Het is aannemelijk dat zij elkaar daar besmet hebben. Maar we weten niet of de eerste twee het virus meenamen van het vasteland, of op het eiland besmet raakten.’

Extra personeel en teststraten

De GGD Friesland stuurt extra personeel en opent donderdagochtend twee teststraten in een kerk nabij de camping. De GGD roept campinggasten die (milde) klachten hebben op om zich daar te melden. De uitslag zal bij uitzondering binnen enkele uren bekend zijn. Ook eilandbewoners met klachten kunnen snel getest worden.

‘We willen voorkomen dat jongeren het eiland verlaten voordat we zicht hebben op de verspreiding’, aldus een woordvoerder van de GGD.

Appelhof eerder dicht

De Appelhof sluit vanaf volgende week, uit eigen beweging. De achthonderd aanwezige gasten moeten de camping voortijdig verlaten, driehonderd anderen zijn volgende week niet welkom. De Appelhof blijft normaal gesproken open tot 1 september.

null Beeld Harry Cock/de Volkskrant
Beeld Harry Cock/de Volkskrant

Tot nu toe is het virus grotendeels aan Terschelling voorbijgegaan. Aan het begin van de coronacrisis in het voorjaar raakten twee mensen besmet, maar zij hoefden niet naar het ziekenhuis en droegen het virus - voor zover bekend - niet over aan anderen.

De afgelopen weken neemt het aantal besmettingen met het coronavirus opnieuw toe in Nederland, alsook het aantal ziekenhuisopnames en intensivecarepatiënten. Het aantal opgenomen coronapatiënten ligt nu bijna 90 procent hoger dan twee weken geleden. Maar in tegenstelling tot de landelijke maatregelen bij de eerste golf, zet de overheid nu - vooralsnog - vooral in op het lokaal tegengaan van besmetting en verspreiding.

null Beeld Harry Cock/de Volkskrant
Beeld Harry Cock/de Volkskrant

Lokale brandhaarden

Behalve bijvoorbeeld een mondkapjesplicht op drukke plaatsen, betekent dit het snel indammen van lokale brandhaarden. Vorige week haastte de GGD zich onder meer naar het Friese Dokkum, waar een jongere veertien anderen op een terras besmette, en naar Bergen op Zoom. Daar raakten tientallen mensen besmet bij de viering van het offerfeest in een lokale moskee.

Overigens is de GGD-woordvoerder mild over de jongeren op camping de Appelhof: ‘veel bezoekers zijn minderjarig. Voor hen geldt helemaal geen afstandsplicht, dus zij hebben ook geen regels overtreden.’

Lees ook

Als coronapatiënt zie ik hoe weinig slagkracht de GGD heeft
Volkskrant-journalist Marjolein van de Water raakte besmet met het coronavirus, en trof een GGD die nauwelijks lijkt toegericht op haar opsporingstaak. ‘Uiteindelijk hebben wij zelf maar de kroeg gebeld waar we die zaterdagnacht waren.’

Hoe lokaal beleid een nieuwe landelijke lockdown moet voorkomen
Het aantal besmettingen stijgt opnieuw. Maar ditmaal staan alle maatregelen in het teken van het voorkomen van een nieuwe landelijke lockdown. Veel wordt daarom overgelaten aan lokale en regionale bestuurders, de burgemeesters voorop.

‘Gisteren was een mooi feestje. Maar we lopen weer.’
De Appelhof is een fenomeen op Terschelling. Voor pubers is het een ideale plek om zich te buiten te gaan aan een met bier overgoten feestweek. Veel eilandbewoners worden gek van de colonnes jongeren die overdag met winkelwagentjes vol bierkratten pendelen tussen camping en Jumbo, en ‘s avonds lallend door de duinen rollen.

Meer over