Update

Zeker 90 doden en honderden gewonden na krachtige aardbeving Atjeh

Bij een aardbeving die woensdag in alle vroegte het noordelijke topje van het Indonesische eiland Sumatra trof, zijn zeker 90personen om het leven gekomen. De beving met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter was niet al te zwaar. De meteorologische dienst van Indonesië meldde daarom aanvankelijk vrij laconiek dat geen al te grote schade te verwachten viel. De dienst eindigde zijn bericht met een geruststellend: 'Er dreigt geen gevaar voor een tsunami.'

Een patiënt krijgt medische zorg in de hal van een ziekenhuis in Atjeh.Beeld epa

De tsunami bleef uit, maar verder zat de dienst er behoorlijk naast. Het gebied dat is getroffen, is relatief klein: de streek Pidie Jaya in het noorden van de provincie Atjeh, maar het aantal slachtoffers is groot: zeker 90 doden en honderden gewonden. Dat aantal zal nog toenemen omdat tientallen mensen onder het puin bedolven liggen.

De aarde beeft om 5.03 uur, een tijdstip waarop gelovigen zich klaarmaken voor het ochtendgebed, maar de meeste mensen nog in bed liggen. Het epicentrum van de beving ligt ongunstig: het bevindt zich onder de zeebodem, maar niet meer dan een paar kilometer van Pidie verwijderd, op twee uur rijden van de provinciehoofdstad Banda Atjeh. De streek vangt de eerste klap op: honderden huizen worden verwoest, achttien moskeeën storten in, net als een aantal pesantren (islamitische kostscholen) en opvallend veel ruco's. Deze winkelhuizen van twee verdiepingen zijn haastig en goedkoop gebouwd en rusten op te dunne betonnen palen die knappen als luciferhoutjes. Alles wat zich binnen bevindt, wordt geplet tussen de betonnen vloerplaten. Personen die zich in die ruco's ophouden, hebben geen schijn van kans.

Beeld epa

Paniek

Uit de gebouwen die overeind blijven, haasten de mensen zich naar buiten. Een golf van paniek verspreidt zich. Niemand heeft het nieuwsbericht gehoord. Iedereen vreest een tsunami en rent weg op zoek naar een hooggelegen plek waar hij veilig is voor zo'n zondvloed. Sinds 26december 2004 heerst er grote angst voor tsunami's in Atjeh. Destijds kwamen, na een mega-aardbeving met een kracht van meer dan 9 op de schaal van Richter, tussen de 120- en 180duizend Atjehers om in de vloedgolf die over de kust spoelde. Iedereen verloor die dag familieleden, vrienden en bekenden.

Veel personen lopen woensdag verwondingen op door vallend puin, vooral hoofdwonden en botbreuken. Tientallen slachtoffers melden zich bij het ziekenhuisje van Pidie Jaya, dat de stroom al snel niet meer aankan en gewonden doorstuurt naar het grote streekziekenhuis in de stad Sigli. Daar vullen zich de gangen met gewonden, waarna tenten worden opgezet om de anderen op te vangen. Zeker 70 gewonden zijn er slecht aan toe.

Overlevenden

Hulpverleners kruipen ondertussen door openingen onder de puinhopen, op zoek naar overlevenden. Pas na enkele uren komt groot materieel aan om brokken puin weg te trekken en zo het zoeken te vergemakkelijken. Het dodental stijgt snel, eerst 3, dan 8, dan 12, dan 25 en ineens springt het naar 52. Dat getal blijft een tijd staan. Aan het eind van de avond loopt het op naar 91, meldt het Nationaal agentschap voor rampenbestrijding. Voor de zekerheid stuurt de overheid vanuit Jakarta tweehonderd lijkzakken naar het gebied. Bovendien worden er duizenden dekens en tenten aangevoerd voor de bewoners die de nacht buiten moeten doorbrengen.

Gespecialiseerde zoekteams verwachten dat het zoeken naar slachtoffers en overlevenden nog twee tot drie dagen zal duren.

Een beeld van de verwoesting op Atjeh.Beeld afp
Meer over