nieuws

Zeker 70 mijnwerkers bedolven in jademijn Myanmar

Bij een aardverschuiving in een jademijn in Myanmar zijn woensdag zeker 70 mijnwerkers bedolven. Tot nu toe is één slachtoffer geborgen, tientallen anderen worden nog vermist. Afgelopen weekend was er ook een aardverschuiving, waarbij zes mensen omkwamen.

Ben van Raaij
 De jademijn bij Hpakant Beeld AP
De jademijn bij HpakantBeeld AP

Het ongeluk van woensdag gebeurde in een jademijn vlakbij Hpakant. De afgelegen stad in de noordelijke deelstaat Kachin is het centrum van de lucratieve jademijnbouw in Myanmar, de grootste producent van jade ter wereld. De groene halfedelsteen is vooral geliefd in China, dat vrijwel de hele opbrengst afneemt.

Volgens een voorman van de reddingsploegen werden zeker 70 mijnwerkers enige uren voor zonsopgang door de lawine verrast. Modder en mijnafval gleden vanaf een rotswand 60 meter omlaag en bedolven de slachtoffers. Velen werden in een meer gespoeld. Ook vijf vrouwen werden met hun marktkraampjes bedolven.

De voor buitenstaanders ontoegankelijke jademijnen in Hpakant zijn volgens de militaire junta in Myanmar gesloten, maar talloze mijnbedrijven zetten hun activiteiten illegaal voort. Corrupte militairen hebben vanouds veel geld verdiend aan de mijnen. Ze zijn ook een bron van inkomsten voor de etnische rebellen van het Kachin Independence Army, dat in het gebied rond de mijnen sporadisch in gevecht is met het regeringsleger.

Het werk in de jademijnen is zwaar en gevaarlijk. Mijnongelukken komen geregeld voor. In juli vorig jaar kwamen bij een grote aardverschuiving in Hpakant 162 mensen om. Veel slachtoffers werden in een afvalmeer gesleurd. In 2015 vielen 113 doden toen een berg mijnafval ‘s nachts hutten bedolf waarin mensen lagen te slapen.

De slachtoffers zijn vaak illegale mijnwerkers die op eigen houtje tussen de storthopen van verlaten groeven bivakkeren en daar naar overgebleven restjes jade zoeken. Omdat het meestal om arme migranten zonder papieren gaat worden de werkelijke aantallen slachtoffers van mijnrampen nooit bekend.

Meer over