Zeker 59 wereldleiders gaan Mandela herdenken

Zeker 59 regeringsleiders en staatshoofden hebben inmiddels toegezegd de herdenkings- en/of begrafenisplechtigheden van oud-president Nelson Mandela bij te wonen in Zuid-Afrika. De lijst aanwezigen zal waarschijnlijk nog groeien. De Zuid-Afrikanen zelf gingen zondag massaal naar kerkdiensten die in het teken stonden van de anti-apartheidsstrijder.

Kinderen tijdens een wonen een herdenkingsdienst bij in een kerk in Johannesburg. President Jacob Zuma staat in het spreekgestoelte. Beeld ap
Kinderen tijdens een wonen een herdenkingsdienst bij in een kerk in Johannesburg. President Jacob Zuma staat in het spreekgestoelte.Beeld ap

Huidig president Jacob Zuma had zijn landgenoten, ongeacht hun religie, opgeroepen Mandela te eren op de 'dag van gebed en reflectie.' Zelf woonde hij een dienst bij in de methodistische kerk van Bryanston, een overwegend blanke buitenwijk van Johannesburg. Mandela's ex-vrouw Winnie en kleinzoon Mandla gingen met hem mee. De hele dag door stonden niet alleen kerken, maar ook moskeeën, synagogen en zelfs stadions stil bij de donderdag overleden Mandela.

Herdenkingsdienst in stadion
Dinsdag vindt een grote herdenkingsdienst voor hem plaats in het Soccer City-stadion in Soweto, dat bijna 95.000 mensen kan herbergen. Mandela wordt zondag begraven in Qunu, in de provincie Oost-Kaap, waar hij opgroeide.

Welke plechtigheden de wereldleiders zullen bijwonen, is veelal nog onduidelijk. Over de Amerikaanse president Barack Obama was eerder bekendgemaakt dat hij naar de uitvaart zou komen, maar het Witte Huis meldde zondag ook dat hij naar de herdenking komt. Zijn vrouw Michelle, voorganger George W. Bush en diens partner Laura reizen met hem mee.

Van de Amerikaanse oud-presidenten Bill Clinton en Jimmy Carter is al duidelijk dat zij in elk geval naar de teraardebestelling komen. Namens de Verenigde Naties zal secretaris-generaal Ban Ki-moon naar de herdenking gaan. Tot de hoge gasten van de plechtigheden behoren ook verder onder anderen de presidenten François Hollande (Frankrijk) en Joachim Gauck (Duitsland). Voor Nederland gaan koning Willem-Alexander en minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Desi Bouterse
Ook de Surinaamse president Desi Bouterse zal Mandela een laatste eer bewijzen. Hij reist zondag al af naar Zuid-Afrika en zal daar ook de Unasur, de organisatie van Zuid-Amerikaanse staten, vertegenwoordigen.

De PVV wil van premier Rutte en minister Timmermans weten, of zij bereid zijn de regering van Zuid-Afrika om de aanhouding en uitlevering van Bouterse te vragen. De partij vindt het bovendien 'ongepast' als de Nederlandse koning tegelijk met Bouterse aanwezig is 'bij welke plechtigheid dan ook'.

De Britse koningin Elizabeth II en de Italiaanse president Giorgio Napolitano, beiden dik in de 80, blijven vanwege hun hoge leeftijd thuis. De verre reis zou niet goed zijn voor hun gezondheid. De Britten en de Italianen worden bij de herdenking vertegenwoordigd door respectievelijk kroonprins Charles en premier Enrico Letta.

undefined

Meer over