Zeker 57 doden bij golf van aanslagen in Irak

Bij een aanslag op een Koerdische verkiezingsbijeenkomst in het noordoosten van Irak zijn maandag zeker 37 personen om het leven gekomen. Ruim 50 personen raakten gewond. De aanslag deed zich voor in de stad Khanaqin, op 140 kilometer van de hoofdstad Bagdad.

BAGDAD - Op het moment van de ontploffing keken de aanwezige Koerden gezamenlijk televisie in de open lucht. Te zien was hoe de Iraakse president Jalal Talabani, een Koerd, zijn stem uitbracht in Berlijn. Daar verblijft hij sinds december 2012 in een ziekenhuis, na een hartaanval. De 79-jarige Talabani zat in een rolstoel en zwaaide glimlachend met zijn wijsvinger, blauw van de niet-afwasbare inkt.

De aanslag vond plaats bij het lokale hoofdkwartier van de PUK, Talabani's politieke partij. 'De aanvaller begaf zich in de menigte en blies zich op', zei een politieagent wiens broer was omgekomen tegen persbureau Reuters.

In grote delen van Irak was maandag sprake van een golf van geweld, bedoeld om de parlementsverkiezingen van woensdag te verstoren. Inclusief de Koerdische slachtoffers kwamen zeker 57 personen om het leven.

De meeste andere aanslagen waren gericht tegen de Iraakse strijdkrachten en politiediensten. De manschappen konden twee dagen eerder stemmen, zodat ze woensdag inzetbaar zijn voor het beschermen van stembureaus.

De daders, waarschijnlijk soennitische militanten, waren veelal gekleed in politie- en legeruniformen. Ze sloegen toe bij stembureaus in Bagdad en in het noorden van het land. Het was kennelijk hun bedoeling de 22 miljoen geregistreerde kiezers te ontmoedigen hun stem uit te brengen. Het gaat om de eerste verkiezingen in Irak sinds het vertrek van de Amerikaanse troepenmacht in 2011.

Het sektarische geweld in Irak is omvangrijker dan ooit sinds 2008 en eist elke maand gemiddeld 700 levens.

In Bagdad kwamen maandag zes politiemensen om het leven toen een als politieman verklede terrorist zichzelf opblies bij de ingang van een school in de wijk Mansour, die als stembureau werd gebruikt. Zestien mensen raakten gewond.

Ook in de soennitische wijk Adhamiya blies een zelfmoordenaar zich op bij een stembureau. Vier mensen kwamen om. 'We zagen iemand in een uniform onze kant op rennen', zei ooggetuige Ahmed Sultan tegen Reuters. 'Toen we beseften dat hij een bom had, begonnen we te rennen. Terwijl ik rende, kwam de ontploffing en werd ik op de grond geworpen.'

Politieagent in Bagdad

undefined

Meer over