Update

Zeker 54 doden bij etnisch geweld in Guinee

Bij etnisch gemotiveerd geweld zijn de afgelopen drie dagen in Guinee zeker 54 doden en vele tientallen gewonden gevallen. Dit heeft een regeringswoordvoerder in Conakry woensdagavond gezegd. De regering heeft het leger gestuurd naar Nzérékoré, de op een na grootste stad van het West-Afrikaanse land.

Archieffoto uit 2010. In Guinee vieren aanhangers van Alpha Conde diens overwinning in de eerste vrije presidentsverkiezingen. Beeld afp
Archieffoto uit 2010. In Guinee vieren aanhangers van Alpha Conde diens overwinning in de eerste vrije presidentsverkiezingen.Beeld afp

Het geweld in die regio, nabij Ivoorkust, is losgebarsten nadat zondag een man, die iets gestolen zou hebben, werd doodgeschoten. Etnische bendes zijn sindsdien met elkaar in gevecht.

Door die botsingen zijn naast de 54 doden ook zo'n 131 mensen gewond geraakt. Vijftig mensen zijn gearresteerd en de rust is volgens de zegsman weergekeerd.

Guinee wordt de laatste tijd geteisterd door etnische clashes. Rivaliserende politieke partijen zijn, na maanden van geweld en straatprotesten, overeengekomen nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Tegenstanders van de in 2010 gekozen president Alpha Conde menen dat hij op onrechtmatige wijze op zijn post is terechtgekomen.

De verkiezingen zijn op 24 september. Conde heeft aanhangers onder de een-na-grootste etnische groepering, de Malinke. De Peul, ongeveer 40 procent van de bevolking, steunen de oppositie. De politieke instabiliteit zorgt voor minder verkoop van bauxiet, waarvan Guinee's werelds grootste exporteerder is.

Meer over