Nieuws

Zeker 44 doden, 150 gewonden door verdrukking bij religieuze herdenking Israël

In het noorden van Israël zijn donderdagavond minstens 44 doden gevallen nadat honderden mensen in de verdrukking kwamen tijdens een drukbezochte religieuze herdenking. Er zouden zeker 150 personen met verwondingen naar het ziekenhuis zijn gebracht, van wie tientallen in kritieke toestand. Premier Benjamin Netanyahu noemde de gebeurtenis ‘een hevige ramp’.

Ultra-orthodoxe joden donderdagavond bij de gedenkplaats voor rabbijn Sjimon bar Jochai bij de berg Meron in het noorden van Israël, waar zich het drama afspeelde. Beeld AFP
Ultra-orthodoxe joden donderdagavond bij de gedenkplaats voor rabbijn Sjimon bar Jochai bij de berg Meron in het noorden van Israël, waar zich het drama afspeelde.Beeld AFP

Volgens de eerste berichten van de tragedie zou een tribune zijn ingestort, maar de Israëlische nationale hulpdienst MDA meldde later dat bezoekers aan de herdenking in de verdrukking zijn geraakt. Daarna zou massale paniek zijn uitgebroken. Slachtoffers zouden letterlijk zijn vertrapt.

Bronnen bij de politie zeggen tegen de Israëlische krant Haaretz dat bezoekers over traptreden zouden zijn uitgegleden. Dat veroorzaakte een kettingreactie. ‘Het gebeurde in een fractie van een seconde. Mensen vielen gewoon, struikelden over elkaar heen’, zei een ooggetuige tegen het medium.

Verschillende aanwezigen beweren dat de politie in eerste instantie de uitgangen blokkeerde. Dat zou het bezoekers onmogelijk hebben gemaakt uit de mensenmassa te ontsnappen.

De gezagvoerder bij de regionale politie, Shimon Lavie, heeft vrijdag volgens the Jerusalem Post gesteld ‘volledige verantwoordelijkheid’ te dragen voor het voorval. De politie is een onderzoek gestart naar hoe het incident heeft kunnen plaatsvinden.

Minstens 44 mensen zijn om het leven gekomen. Volgens de MDA verkeren zeker 44 gewonden in kritieke toestand, waarvan er volgens de laatste update zes zijn geëvacueerd. Op beelden is te zien dat op de rampplek lijken op een rij zijn gelegd, bedekt met reddingsdekens of stukken aluminiumfolie.

Op de plaats van de tragedie is een veldhospitaal ingericht. Tientallen ambulances zijn gearriveerd om gewonden te vervoeren. Ook worden helikopters ingezet.

De catastrofe vond plaats bij een bedevaart van duizenden ultra-orthodoxe joden in het noorden van Israël. Het was de grootste openbare bijeenkomst sinds de uitbraak van de corona-epidemie in het land. De pelgrims vierden de gedenkdag Lag Ba’Omer. Diepgelovige joden verzamelen zich dan bij de berg Meron, waar de vereerde rabbijn en schriftgeleerde Sjimon bar Jochai uit de tweede eeuw begraven ligt.

Hulpdiensten staan slachtoffers bij op de plaats van de ramp.  Beeld REUTERS
Hulpdiensten staan slachtoffers bij op de plaats van de ramp.Beeld REUTERS

De autoriteiten hadden toestemming gegeven voor een bijeenkomst met tienduizend aanwezigen, maar volgens organisatoren zijn er meer dan 650 volle touringcars op de pelgrimage afgekomen, met ongeveer dertigduizend bedevaartgangers. Er waren ongeveer vijfduizend politieagenten op de been, die incidenten moesten voorkomen bij het feest, waarbij vreugdevuren worden aangestoken.

Meer over